Na štandu Službenog glasnika predstavljena je nova knjiga Jasminke Petrović „Onaj događaj od A do Š" 1foto Miroslav Dragojević Danas

Sajamsko predstavljenje nove knjige Jasminke Petrović „Onaj događaj od A do Š“ juče je na štandu JP Službeni glasnik izazvalo pravi mali „kreativni haos“ koji je okupio izdavače, pisce, ilustratore, novinare, učenike beogradske Škole za ošteće sluhom i nagluve „Stefan Dečanski“, koja je autorki i stručno pomogla u nastanku ovog romana u 30 poglavlja, čija jedna od junakinja živi u svetu tišine.

To je šesti – „Đ“ naslov u Kolekciji „AzBučni red“ koju, u okviru Glasnikove Biblioteke „Umetnost i kultura“, uređuje Vladislava Vojnović, a ilustruje Luka Tilinger.

– Knjige iz „AzBučnog reda“ veoma su važne za Glasnikovo izdavaštvo i zapravo su napisane za sve uzraste. Sve se bave azbukom na razumljiv, ali u svakoj od knjiga različit način – rekla je Vladislava Vojnović.

Ona je Jasminki Petrović dala „zadatak“ da u njenoj knjizi to bude znakovna azbuka, pa je autorka potražila pomoć proverene bibliotekarke i preko nje upoznala đake i nastavnike Škole „Stefan Prvovenčani“ koji su joj, kako je juče naglasila, „otvorili vrata predivnog sveta, čitali probne tekstove i davali savete“.

Jasminka Petrović rekla je i da su je „obradovale duhovite ilustracije Luke Tilingera, posebno način na koji kreirao sadržaj knjige“.

Glavne junakinje romana su dve devojčice nabolje drugarice – Vera i Bisera, čije druženje kroz 30 poglavlja knjige „Onaj događaj od A do Š“ prolazi kroz iskušenja – od zameranja do pomirenja poučavajući čitaoce, kako je Jasminka Petrović objasnila, da je „važno znati svađati se, ali i znati miriti se“.

Na sajamskom predstavljanju njenog novog romana juče je spontano je organzovan kratki kurs znakovne azbuke za sve posetioce, a Jasminka Petrović je čitala delove iz knjige uz profesionlno prevođenje za osobe sa problemom sa sluhom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari