JUGOSLOVENSKO DRAMSKoFoto: Stanislav Milojković

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) saopštilo je da je u prethodnoj sezoni imalo šest premijera, 107.000 posetilaca i da je gostovalo u 16 gradova i u osam država.

U saopštenju se dodaje da su predstave JDP izvođene na festivalima i u velim državnim pozorištima.

Prva premijera na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ bila je predstava „Bolest mladosti“ Ferdinanda Bruknera u režiji Jovane Tomić.

Na toj sceni premijerno su izvedene i predstave „Limeni doboš“ po motivima romana Gintera Grasa u režiji Vasila Hristova, „Sirano“ Edmona Rostana u režiji Gorčina Stojanovića i „Mihael Kolhas“ Hajnriha fon Klajsta u režiji Borisa Liješevića.

Na sceni Studio JDP premijerno su izvedene dve predstave – „Incident na granici“ Kirana Lina u režiji Stefana Gajića i „Disko svinje“ Enda Volša u režiji Sima Đukića.

Članovi ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su i značajna esnafska priznanja.

Anita Mančić je ovogodišnja dobitnica Dobričinog prstena, najvišeg glumačkog priznanja.

Za ulogu u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“ Nenad Jezdić je dobio nagradu „Raša Plaović“, a bijenalna nagrada „Ljubinka Bobić“ za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije dodeljena je Sanji Marković za ulogu u predstav i Čudo u Šarganu“.

Od septembra 2023. do 23. juna 2024 na scenama JDP odigrana je 271 predstava, navodi se u saopštenju i dodaje da se nastavilo veliko interesovanje publike, pa je 80 odsto repertoara bilo rasprodato već prva dva dana prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari