Jelena Lengold dobila nagradu "Branko Radičević" 1Jelena Lengold Foto: Promo/Stanislav Milojković

 

Prestižnu međunarodnu nagradu „Branko Radičević“ dobila je srpska pesnikinja i prozna spisateljica Jelena Lengold, saopštilo je „Brankovo kolo“, prenela je izdavačka kuća Arhipelag.

Odluku je, kako je prenela izdavačka kuća Arhipelag, jednoglasno doneo žiri „Brankovog kola“ u sastavu: predsednik Nenad Grujičić, Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović, na završnoj sednici 28. avgusta 2023. godine.

Jelena Lengold prvi je laureat ove nagrade iz Srbije, prenosi N1.

„Poezija Jelene Lengold uzima detinjstvo i svakodnevicu kao temporalni i prostorni mizanscen gde se ukazuju stvarnosni likovi i sudbine, događaji i doživljaji običnih ljudi. Prolazno i zemaljsko, zbiljsko i konkretno, predstavljaju osnovu za poetski maštarijum maternjega jezika u njenim knjigama. Jelena Lengold slika svet kojem nedostaju radost i sreća, a strah se umnožava do pretećih razmera. Ona demistifikuje pesnike, njihove živote i vizije, ona peva ‘o zvezdama koje ih preteći bodu u ramena’ dok ljube ‘nepoznate usne’“, kaže se u saopštenju žirija Nagrade „Branko Radičević“.

Poezija i proza Jelene Lengold prevedene su na engleski, italijanski, poljski, danski, češki, bugarski, slovenački, mađarski, makedonski i albanski jezik.

Međunarodna nagrada „Branko Radičević“ biće uručena Jeleni Lengold 18. septembra u Karlovačkoj gimnaziji na svečanom zatvaranju 52. „Brankovog kola“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari