Jelena Stupljanin: Izuzetno je važno šta se desilo na otvaranju 58. Bitefa 1 foto: Nata Korenovskaia / Bitef.

– Izuzetno je važno šta se desilo na otvaranju 58. Bitefa iz više razloga – rekla je za Danas Jelena Stupljanin, glumica i jedna od članica žirija ovogodišnjeg Bitefa, nakon upečatljivog govora reditelja Mila Raua, koji je održao sinoć na sceni  Opere i teatra „Madlenianum“.

Prema rečima Jelene Stupljanin, dosad, nismo imali prilike da čujemo stav nekog iz svetske kulturne javnosti u vezi sa problemom koji naša zemlja ima sa kompanijom Rio Tinto.

– Prvo, nismo imali prilike da čujemo toliko svetsku kulturnu javnost a posebno nekoga ko dolazi iz baš te Evropske unije za koju nam stalno govore da su oni ti koji žele Rio Tinto u Srbiji – skreće pažnju Jelena Stupljanin, dodajući da ona u to ne veruje.

– S obzirom na to da sam ja neko ko lično ne veruje u tu priču i mislim da je to stvar dogovora između određenih političkih struktura jako je važno čuti izuzetno cenjenog umetnika i državljanina iste te Evropske unije da kaže nešto na ovu temu kao čovek, dakle isto kao i mi ovde, običan narod, koji misli sve najgore o tome.

Veoma mi je drago da se to desilo i jako je važna njegova poruka baš na otvaranju Bitefa, koji je na kraju krajeva pogotovu u bivšoj Jugoslaviji dugo važio za najznačajniji, najrevolucionarniji festival – zaključila je Jelena Stupljanin.

Podsetimo, jedan od najvećih pozorišnih reditelja današnjice Milo Rau sinoć je održao govor koji je publika nekoliko puta prekidala aplauzom, povicima „bravo“ i „ua“na pominjanje Rio Tinta i kancelara Šolca.

Rau se u svom govoru direktno osvrnuo na goruće probleme koje imaju građani Srbije sa Rio Tintom.

Pomenuo je da, iako njegova predstava “Antigona u Amazonu” govori o problemima sa kojima se suočavaju brazilski zemljoradnici, ista firma – Rio Tinto, koja namerava da iskopava litijum u Srbiji, iskopava boksit u Amazonu.

– Amazon je udaljen 10.000 kilometara odavde, ali živimo u globalizovanom svetu: ista tragedija, ista pusta zemlja je svuda. Kao u tinejdžerskom filmu o čudovištima, ista kompanija, Rio Tinto, kopa litijum u Srbiji i boksit u Amazonu – minerale potrebne za „održivu“ budućnost Folksvagena. Nije ni čudo što u Amazonu postoji izreka: „Kad čuješ reč održivo beži koliko te noge nose“, poručio je Milo Rau.

Do ove kumulativne tačke govora, Milo Rao je došao postepeno, rekavši najpre da je veoma srećan što je ovde, u Beogradu, na Bitef festivalu.

-Volim ovaj festival iz mnogih razloga: to je festival koji je ujedno i lokalan i internacionalan. Festival koji je podjednako posvećen lepoti i protestu. Hrabar, raznovrstan festival – konstatovao je Rau.

Jelena Stupljanin: Izuzetno je važno šta se desilo na otvaranju 58. Bitefa 2
Foto:Jakov-Simović-

Nakon njegovog govora koji u celosti možete pročitati ovde, izvedena je predstava „Mekšanje“ Dens on kompanije iz Berlina u koreogrfiji Hristosa Papalopodusa koja slavi umetničku izvrnosnost plesačica i plesača koji imaju više od 40 godina.

Na otvatranju 58. Bitefa, sinoć su,  između ostalog viđeni : gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, nova direktorka Ateljea 212 Gordana Goncić, reditelji Dino Mustafić, Nebojša Bradić, Bojan Đorđev, Andrej Nosov, Boban Skerlić, rediteljka Ivana Vujić, glumice Dragana Varagić i Vanja Ejdus, glumac Slaven Došlo,   pozorišni kritičar, univerzitetski profesor i bivši umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica,  Boban Jevtić, Lazar Sakan i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari