Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić doputovao je u Šangaj, gde će danas razgovarati sa šefom kineske diplomatije Jang Điečom.
Jeremić će sutra u Šangaju prisustvovati otvaranju svetske izložbe Ekspo 2010, manifesticije proglašene za “najveći spektakl u istoriji sveta”, na kojoj će, uz još 191 državu, biti predstavljena i Srbija. Očekuje se da će Ekspo 2010 tokom šest meseci posetiti 70 miliona ljudi.

Kineske vlasti tvrde da su u Ekspo uložile 4,2 milijarde dolara – dvostruko više nego u Olimpijadu održanu u Pekingu pre dve godine, ali kineski mediji navode da realni troškovi iznose gotovo 58 milijardi dolara, pošto je organizovanje svetske izložbe zahtevalo i izgradnju novih puteva i linija metroa.

Najavljeno je da će otvaranju Ekspa prisustvovati ruski predsednik Dmitrij Medvedev, šef francuske države Nikola Sarkozi, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Republika Srbija će prvi put kao nezavisna država učestvovati na ovoj svetskoj izložbi, što je jedinstvena prilika da se zemlja predstavi u najboljem svetlu. Srpski paviljon zauzima 1.000 kvadratnih metara, a na tom prostoru će biti postavljen „Kod grada“, projekat koji je na konkursu 2008. izabran kao najbolji, delo arhitekata Natalije Miodragović i Darka Kovačeva. Srpski paviljon je prožet vekovnim sudaranjem i mešanjem kultura i starih evropskih civilizacija na našim prostorima. Prema stavu autora, srpski grad je sličan tradicionalnom srpskom ručnom zanatu – tkanju, čiji proces simbolizuje simbiozu, harmonično stapanje starog i novog.

Naš se slogan City code uklapa u opšti slogan Svetske izložbe „Bolji grad, bolji život“. Srpski su se autori pozvali na Aristotela citirajući ga da čovek dolazi u grad i ostaje u njemu da bi bolje živeo. To bi trebalo da bude i nastojanje urbane evolucije u 21. veku.

Paviljon Srbije nalazi se na tzv. Evropskom skveru, u blizini paviljona Španije, Monaka, Belgije i EU. Očekuje se da će u šest meseci trajanja World expa 2010. ( 1. maj – 31. oktobar) najmanje dva miliona posetilaca obići naše izložbe na kojima će se predstaviti naši privredni, turistički i kulturni potencijali. U oktobru, na kraju Svetske izložbe u Šangaju se očekuju Kusturica, Novak Đoković, i neke druge internacionalne zvezde.

Kina se nada da će joj Ekspo pomoći da, kako u inostranstvu, tako i sopstvenom stanovništvu, potvrdi status svetske političke i ekonomske velesile.

Ekspo je, međutim, manifestacija čiji značaj već decenijama opada.Prva svetska izložba je bila organizovana u Londonu sredinom 19. veka i bila je zamišljena kao predstavljanje najvećih naučnih i tehnoloških dostignuća. Pariz je dobio Ajfelov toranj zahvaljujući svetskoj izložbi, a na tim manifestacijama se čovečanstvo po prvi put upoznalo sa nizom izuma, od korneta za sladoled do televizije.

Mnogo godina kasnije je baš TV, a zatim i internet, omogućila celom svetu da gotovo u istom trenutku sazna za najnovija tehnička, naučna i kulturna dostignuća, pa su svetske izložbe dobile status “dinosaurusa” čije je vreme

prošlo.

Ekspo u kanadskom Vankuveru je 1986. zabeležio gubitak od 33 miliona dolara, a Hanover je 15 godina kasnije gubitak organizatora podigao na 1,1 milijardu dolara.

Kina je, uprkos tome, odlučila da u Šangaju okupi “ceo svet” i predstavi oko 250 država, međunarodnih organizacija i multinacionalnih kompanija kao što su Koka Kola i Dženeral Motors. Najavljeno je da će na Ekspu 2010, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, biti prisutne 192 zemlje. Od svih država sa kojima Kina ima diplomatske odnose, biće odsutna samo Andora.

Šangaj je, tvrdi se, već sada postigao nemoguće – na istom mestu, međusobno udaljeni nekoliko desetina metara, nalaziće se paviljoni Sjedinjenih Američkih Država i dve zemlje koje Vašington proglašava za nuklearnu pretnju svetskom miru – Irana i Severne Koreje.





http://www.youtube.com/v/BX_Wsh3MUpk&hl=en_US&fs=1&

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari