Jeton Neziraj na svom Fejsbuku: Beograd će disati albanski 1Foto: M. Miljković

Jeton Neziraj,  jedan od najpoznatijih dramskih pisaca sa Kosova i direktor Qendra Multimedia u Prištini  objavio je na svom Fejsbuku profilu tekst „Istorijski čin: Narodno pozorište iz Beograda domaćin „Nedelje Kosovskog Pozorišta“. Isti tekst u vidu zajedničkog saopštenja Narodnog pozorišta u Beogradu i Qendra Multimedia iz Prištine  poslat je s adrese [email protected] na redakcije kulture beogradskih medija.

Tekst Jetona Nezireja sa njegovog Fejbuk naloga prenosimo u celini:  Istorijski čin: Narodno pozorište iz Beograda domaćin „Nedelje Kosovskog Pozorišta“

Narodno Pozorište, Beograd
Qendra Multimedia, Priština
Beograd, 2 jul 2024

Qendra Multimedija iz Prištine potpisao je Memorandum o saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu za organizaciju „Nedelje kosovskog pozorišta u Beogradu“, koja će se održati na jesen, oko 29. novembra 2024. godine. 29 novembar bio je poznat kao Dan Republike, datum kada je obeležavano rođenje naše bivše zajedničke države Jugoslavije. Daleko od pažnje medija, Memorandum su danas, 2. Jula, u Beogradu potpisalig. Svetislav Gončić, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu i g. Jeton Neziraj, direktor Qendra Multimedija iz Prištine.

Ovo je izvanredan, istorijski događaj koji označava izuzetan napredak kulturnih odnosa između Kosova i Srbije. Posle mnogo godina beznadežnog sukoba između dve zemlje, a posebno nakon poslednjih tenzija koje smo ostavili iza nas, kada je Vlada Srbije otkazala održavanje festivala „Miredita, Dobar dan“ u Beogradu, gde je trebala biti predstavljena umetnička scena Kosova, vest o organizovanju „Nedelje kosovskog pozorišta“ u Beogradu predstavlja značajan, revolucionarni iskorak u trenutku kada se činilo da je nada za normalizaciju odnosa potpuno ugašena. Ovim se otvara novi prozor od velikog značaja za budućnost obeju zemalja .

„Svestan sam kulturne i političke težine koje ima ovaj poduhvat, ali sam spreman da snosim posledice. Krajnje je vreme da naše dve zemlje okrenu pogled ka budućnosti a ovo otvoranje vrata za pozorišnu scenu susedne zemlje predstavlja najcivilizovaniji mogući čin. U Republičkom Ministarstvu za Kulturu rekli su mi da Albanci nemaju pozorište. Njihove predstave možda nisu kvalitetne, ali važno je da im mi pružimo ruku pomirenja, da ponudimo našu scenu kako bi na njoj prikazali svoja kola i njihovu tradiciju. Znam da Albanci imaju čudesan folklor“, rekao je Svetislav Goncić.

Nije bio lak put da se postigne ovaj memorandum. Pregovori su se vodili oko dva meseca, u Prištini i Beogradu. U ovih dva meseca pregovora, pronašli smo odgovore za sva administrativna i politička pitanja, na koja često nije bilo tako lako dati odgovore. Među problematičnim pitanjima bilo je i ono o plaćanju bankovnih transakcija za umetnike uključene u projekat. Dve strane su se dogovorile da će se troškovi u Beogradu plaćati u evrima, u gotovini, dok će se neophodni transferi iz Beograda u Prištinu vršiti u srpskim dinarima, koje će onda Centralna banka Kosova konvertovati u evre.

„Duboko sam uzbuđen zbog ovog ostvarenja, za koje mogu iskreno reći da je istorijsko. Po prvi put će na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biti prikazane predstave sa Kosova. Tri dana zaredom Beograd će disati albanski. Imali smo mnogo nesporazuma i nesuglasica ali su sve prevaziđene zahvaljujući našoj spremnostiza kompromis. Ovo je pozorište, ovo je snaga pozorišta“, rekao je Jeton Neziraj, direktor Qendra Multimedija iz Prištine.

Kompletan program predstava koje će biti predstavljene oznanićemo narednih nedelja, ali će svakako biti uključena predstava „Handke projekt” kao i predstava mladih srpskih glumca, pod nazivom „Banjska – naš bol i ponos„. Ova predstava će biti napravljena od iskaza svedoka, arhivske građe, fotografija, snimaka sa dronoma sadržaće i odlomke iz knjige „Dnevnik Banjske“ čiji je autor Milan Radoičić.

Ekskluzivno za ovu priliku biće proizvedena nova predstava čija je radnja smeštena u Beograd pedesetih godina prošlog veka. To je priča o albanskoj porodici koja ima 43 članova a bavi se odžačarskim zanatom. Posle premijere, da bi se odalo poštovanje svim vrednim Albancima koji su nekada sekli drva za zimski ogrev a i čistili dimnjake po kućama u Beogradu, Narodno pozorište iz Beograda će podići spomen odžak u obliku obeliska.

Kompletan program nastupa i pratećih događaja biće uskoro objavljen na:
www.narodnopozoriste.rs i www.qendra.org“ , stoji na Fejsbuk profilu Jetona Neziraja koji  do objave ovog teksta na sajtu Danasa  nije odgovorio na pitanja  koja su mu poslata.

Svetislav Bule Goncić, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu  sinoć je demantovao da on ima bilo kakve veze sa saopštenjem: „To je sve izmišljotina, nemam nikakav komentar „, izjavio je kratko za Danas Bule Goncić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari