Jeton Neziraj: „Saopštenje o Nedelji kosovskog pozorišta u Narodnom pozorištu u Beogradu je deo umetničko – istraživačkog projekta“ 1foto Slavica Ziener

“Saopštenje za javnost” u kome se najavljuje “Nedelja kosovskog pozorišta u Narodnom pozorištu u Beogradu” za 29. novembar, a zahvaljujući Memorandumu o saradnji koji su navodno potpisali Svetislav Bule Goncić ispred nacionalnog teatra i Jeton Neziraj ispred Qendra Multimedia iz Prištine zapravo je deo umetničko – istraživačkog projekta.

To za Danas kaže Jeton Neziraj jedan od najpoznatijih dramskih pisaca sa Kosova i direktor Qendra Multimedia, dok je Svetislav Bule Goncić još u sredu uveče kada je nekolicina medija nasela i objavila lažno saopštenje rekao za Danas da je posredi izmišljotina koju ne želi da komentariše.

Ko dosad nije upoznat s ovom izmišljotinom, podsetimo da u njoj između ostalog stoje izrazi zadovoljstva zbog postignute saradnje Goncića i Nezireja.
Goncić tako navodno kaže da je “krajnje vreme da dve zemlje okrenu pogled ka budućnosti” a Neziraj da je reč o “istorijskom činu”

„Duboko sam uzbuđen zbog ovog ostvarenja, za koje mogu iskreno reći da je istorijsko. Po prvi put će na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biti prikazane predstave sa Kosova. Tri dana zaredom Beograd će disati albanski. Imali smo mnogo nesporazuma i nesuglasica ali su sve prevaziđene zahvaljujući našoj spremnostiza kompromis. Ovo je pozorište, ovo je snaga pozorišta“, rekao je Jeton Neziraj” , navodi se u saopštenju, za koje se ispostavilo da je dezinformacija.

Dezinformacija je i najava predstave predstave mladih srpskih glumca, pod nazivom „Banjska – naš bol i ponos“koja će, kako se navodi, u ironično intoniranom saopštenju „biti napravljena od iskaza svedoka, arhivske građe, fotografija, snimaka sa dronova“.

Ova predstava će tobože imati i odlomke iz knjige ‘Dnevnik Banjske’ čiji je autor Milan Radoičić, Takođe najavljena je i predstava o albanskoj porodici pedesetih godina u Beogradu, koja ima 43 člana, a bavi se odžačarskim zanatom.

“Posle premijere Narodno pozorište iz Beograda će podići „spomen-odžak“ vrednim Albancima u obliku obeliska“ , navodi se između ostalog u „saopštenju“.

Na pitanje Danasa da li je „saopštenje“ neka vrsta umetničko – medijskog projekta Jeton Neziraj odgovara potvrdno i objašnjava:

“Saopštenje za javnost” je deo istraživačko umetničkog projekta koji sprovodi grupa umetnika iz Prištine… Imajući u vidu da je virtuelni prostor javni prostor, transformisali smo, (kao što smo to već ranije činili) “performativni element “ u virtuelne nivoe. Da bismo to postigli, koristili smo medije, društvene mreže i druge digitalne alatke kao posrednike. Dakle, ima više nivoa koji su ovde uzajamno povezani i koji su deo performativnog “eko sistema” kroz koje težimo da generišemo reakcije i komentare ljudi, politike, institucija i medija”, objašnjava Neziraj koji je tekst o ovom istraživačkom projektu postavio i na svom Fejsbuk profilu.

Kako Neziraj ističe u pitanju je intervencija koja ima u sebi neku vrstu “subverzivnog” elementa ali glavna ideja je da se vidi i da s analizira način na koji javnost, mediji, politika reaguju na određene teme, koje su ponekad provokativne, koje je teško svariti i prihvatiti.

“Takve naše intervencije funkcionišu dobro zato što u sebi imaju provokativni element. Rezultat je zapanjjujuć u nekim aspektima”, ocenjuje Neziraj.

“U našem slučaju, koristeći naelektrisane društvene i političke diskurse na Kosovu i u Srbiji, a u odnosu na regionalne kulturne saradnje, dotakli smo neuralgičnu tačku u javnom mnjenju. To podstiče kritičko mišljenje i trebalo bi da se smatra jednim emancipatorskim umetničkim činom “, smatra Neziraj.

On dodaje da postoji još nivoa i lejera koji proističu iz ove umetničke intervencije, koje ćemo otkrivati u nekoj drugoj prilici, a zasad konstatuje da bi u nekoj drugoj stvarnosti održavanje Nedelje kosovskog pozorišta bila potpuno normalna stvar.

“U nekom drugom paralelnom univerzumu održavanje Nedelje Kosovskog pozorišta u Narodnom pozorištu u Beogradu trebalo bi da bude sasvim normalna stvar. Šta ako bi Narodno pozorište u Beogradu disalo albanski nekoliko dana sa tri ili četiri predstave sa Kosova. Šta fali jeziku susedne zemlje? Čemu sva ta uzbuna, čemu sva ta nacionalna paranoja?, pita se Jeton Neziraj.

Upitan da li je on autor saopštenja za javnost Jeton Neziraj odgovara odrično

“Ja nisam autor saopštenja koje je poslato medijima. Jedan sam od umetnika uključenih u ovaj istraživačko – umetnički intervencijski projekat, iza kojeg, kao što sam rekao, stoji veća grupa umetnika” , podseća Neziraj.
A kako komentariše to što je nekoliko beogradskih medija poverovalo da je reč o istinitom saopštenju za medije Jeton Neziraj skreće pažnju da ovaj projekat nije imao nameru nikoga da dikredituje.

„Uopšte nije namera da se bilo ko demonizuje, ni mediji ni bilo ko drugi. Saopštenje je poslato zvaničnim kanalima Qendra Multimedia, inače ne bi poslužilo ovom istraživačkom procesu i intervenciji koju smo planirali. Sasvim je normalno da i odgovorni i kredibilni mediji mogu upasti u zamku ove naše umetničke intervencije, i to ne treba posmatrati kao slabost, naprotiv. Sasvim je normalno uzeti saopštenje za javnost zdravo za gotovo kada dolazi od kredibilnih institucija i ljudi“, zaključuje Jeton Neziraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari