"Ježeva kuća" otvara 14. Balkanimu 1

Ovogodišnji 14. Evropski festival animiranog filma Balkanima održaće se od 3. do 7. oktobra u Domu kulture „Studentski grad“, a otvara ga lutka film „Ježeva kuća“ rađen prema slavnoj priči Branka Ćopića.

Režiju potpisuje Eva Cvijanović, a film je rađen u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobo studija. Film traje 10 minuta i verno sledi tekst Branka Ćopića na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel, dok muziku u filmu potpisuje Darko Rundek.

Na ovogodišnjoj Balkanimi publika će imati prilike da vidi novi film višestruko nagrađivane slovenačke autorke Špele Čadež „Noćna ptica“, novi film Maura Karara „59 sekundi“, Albera Vaskeza „Dekoracija“, Izabele Plućinske „Veče“, Tomasa Sivinskog „Slučaj Močarski“, Kintis Lundgren „Manivald“ i druge. Što se tiče ovogodišnjeg konkursa Festivala, pristiglo je više od 400 filmova a umetnička direktorka Balkanime Iva Ćirić odabrala je njih 100 iz 30 evropskih zemalja. Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radiće u sastavu: Andrej Kulev (Bugarska), Mihaela Majcen Marinić (Hrvatska) i Nikola Majdak mlađi (Srbija). U okviru takmičarskog programa biće prikazana 32 animirana filma iz 15 zemalja.

Pet srpskih diplomskih studentskih filmova, nastalih na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetu Animacija, imaće premijeru na festivalu. U okviru studentskog takmičarskog programa biće prikazana 44 animirana filma. Za otvaranje Balkanime najavljene su i izložbe Animirani dnevnik – Gif animacije autora Vuka Palibrka od 19.30 u Velikoj galeriji Doma kulture „Studentski grad“, i Electric Summer Days Aleksandre Jovanić, multimedijalne umetnice i profesorke na Fakultetu likovnih umetnosti od 19 sati. Za dobro raspoloženje na otvaranju biće zadužen gudački kvartet A Corda, a projekcije prvog takmičarskog programa kreću od 20 sati u Velikoj sali DKSG.

Pripremljen je i bogat prateći program. Član žirija Andrej Kulev predstaviće se retrospektivom svojih autorskih animiranih filmova, a i Nikola Majdak mlađi imaće projekcije svojih filmova („Rabbitland“ i novog lutka filma „Neputovanja“). Mihaela Majcen Marinić govoriće o svojoj knjizi „Prema novoj animaciji“ posvećenoj istoriji novih animiranih filmova u Hrvatskoj, a Mladen Đukić, član studentskog žirija, pripremio je predavanje o istoriji i razvoju animacije u Bosni i Hercegovini. Mihaela Miler, članica studentskog žirija, predstaviće se svojim autorskim filmovima uz kratko predavanje o procesu rada i tehnici koju koristi. Izbor filmova iz filmske škole Turku iz Finske predstaviće Miloš Tomić. Mićun Ristić i Iva Ćirić biće ponovo duo u trećem predavanju Animirani spotovi 3 gde će se pričati o srpskim animiranim spotovima, a gosti na predavanju biće Miloš Tomić, Nikola Majdak mlađi i Una Isailović. Prateći deo festivala čine i Evropska i Balkanska panorama u okviru kojih će biti prikazano 19 filmova. U okviru Balkanske panorame publika će videti produkciju animiranih filmova iz regiona: Bosne i Hercegovine, Grčke, Turske, Bugarske, Hrvatske i Srbije.

Dečji program

U okviru takmičarskog programa animiranih filmova za decu biće prikazano šest ostvarenja. Ovogodišnja selekcija obuhvata filmove različitih tehnika (lutka animacija, crtež na papiru, 3D animacija…). Filmovi su titlovani i namenjeni deci od pet do 15 godina, ali i svima onima koji se osećaju kao deca.

U saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Balkanima će imati specijalnu projekciju dečjeg programa danas u 10 časova (DKC Beograd, Takovska 8), dok će dečji program u Velikoj sali DKSG biti prikazan u subotu 7. oktobra u 16 časova. Dečji žiri će dodeliti nagradu najboljem dečjem filmu po njihovom izboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari