bemusFoto: Promo

Koncert Jonasa Kaufmana (Jonas Kaufmann) najvećeg tenora današnjice, 1. oktobra u 20 časova u Sava centru, predstavljaće svečano otvaranje ovogodišnjeg 56. Bemusa.

Nastupi Johana Kaufmana pune dvorane i oduševljavaju publiku širom sveta. Njegov neverovatan glas i izvođenje ostavljaju bez daha, a publika u najprestižnijim svetskim salama od Metropoliten opere do Kovent Gardena, gde je ostvario je preko 70 uloga, oduševljeno reaguje svaki put.

Mediji opisuju njegovo pevanje koje ostavlja dubok utisak na publiku kao „spoj muževnosti i nežnosti”, sa „kristalno jasnim visokim notama”.

Njegovi nastupi i snimci doneli su mu veliki broj priznanja i nagrada, uključujući Eho/Opus klasik, a nagradu „Pevač godine” dodelilo mu je više časopisa klasične muzike.

Odlikovan je Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza, imenovan je za člana bavarskog Ordena Maksimilijana.

U Austriji je dobio najviše pevačko zvanje „kamerzengera” 2022. godine, dok mu je 2024. uručen francuski Orden Legije časti.

U prošloj sezoni Kaufman je, u mnoštvu nastupa širom Evrope koje je ostvario, imao svoj dugo očekivani debi u ulozi Tanhojzera na Uskršnjem festivalu u Salcburgu.

Povodom stogodišnjice festivala, Kaufman je održao koncert u Areni di Verona, zajedno sa Sonjom Jončevom i Ludovikom Tezijeom.

Kaufman je stekao slavu kao izvođač francuskog, nemačkog i italijanskog operskog repertoara i kao koncertni pevač.

Među njegovim najpoznatijim ulogama su Don Hoze, Verter, Don Karlos, Otelo, Andre Šenije, Mauricio, Loengrin, Parsifal i Florestan, koje je izvodio u operskim kućama kao što su Skala, Kovent garden, Bavarska državna opera, Metropoliten opera, Ciriška opera, Pariska opera i Bečka državna opera.

Na otvaranju 56. BEMUS-a publika će doživeti magiju njegovog glasa i uživati u najlepšim tenorskim arijama i nezaboravnoj filmskoj muzici, poput numere „Maria“ iz muzikla „West Side Story“, objavljene na njegovom prošlogodišnjem albumu „The Sound of Movies“.

Uz Kaufmana će na koncertu 1. oktobra nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, respektabilni ansambl visoog umetničkog nivoa, koji je u proteklom periodu uspešno izveo preko sedamdeset premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata i velikog broja atraktivnih solista među kojima su Miša Majski, Nemanja Radulović, Ivo Pogorelić, Stefan Milenković, ansambl „Janoška“ i mnogi drugi.

Dirigovaće Johen Rider (Jochen Rieder), koji je redovni gost vodećih svetskih operskih kuća i koncertnih dvorana, kao što su Milanska Skala, Karnegi hol, Alte oper u Frankfurtu, i sarađuje sa najpoznatijim solistima i orkestrima današnjice.

Naročito je poznat kao interpretator nemačkog i italijanskog operskog repertoara, a njegove interpretacije i snimci redovno dobijaju pohvale stručne kritike širom sveta.

Tokom godina, Rider je uspostavio intenzivnu muzičku saradnju i profesionalno prijateljstvo sa tenorom Jonasom Kaufmanom.

Ulaznice za otvaranje 56. BEMUS-a se nabavljaju putem prodajne mreže www.tickets.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari