Još jedan „kensel“ - Pesma o “debelim ženama" izbačena iz najvećih hitova grupe Kvin 1Foto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

Hit legendarnog benda benda Kvin (Queen) “Fat Bottomed Girls” iz 1978. je najnovija žrtva kulture otkazivanja ili cancel kulture.

Pesma u kojoj je opevana ljubav prema „punijim“ devojkama, neki smatraju da nije korektna, piše Index.hr.

Zato je izbačena iz nove kolekcije najvećih hitova benda namenjene mlađoj publici na streaming platformi Yoto.

„Debele devojke, zbog vas se okreće svet“, glasi stih pesme koji je za mnoge, čini se, bio sporan.

Cilj objavljivanja kolekcije hitova na platformi je upoznavanje dece s muzikom benda Queen, a neki kritikuju odluku da se pesma izostavi iz popisa pesama, nazivajući je „preosetljivom“ ili „apsurdnom“.

„Ovo je sasvim nova situacija u svetu muzike, nitko ne može shvatiti zašto takva dobronamerna i zabavna pesma ne može biti prihvatljiva u današnjem društvu.

https://www.youtube.com/watch?v=tpzkSg9e3Uw

Zašto ne bismo cenili ljude svih oblika i veličina kao što društvo kaže da bismo trebali, umesto da ih se rešimo. To je nečuveno“, izjavio je jedan muzički profesionalac za britanski Daily Mail.

„Ignorisati tu pesmu je apsurdno. I, usput rečeno, efekt bumeranga će rezultirati većim brojem ljudi koji će preuzeti tu pesmu nego što bi to učinili 40 godina ranije“, rekao je kolumnist Fox Newsa Joe Concha.

Pesma je jedan od najvećih hitova legendarne rok grupe, uz bok pesmama poput “We Will Rock You”, “We Are the Champions” i “Bohemian Rhapsody”, a pojavila se i na njihovom albumu Greatest Hits iz 1981. Ipak, na izdanju za Yoto je nema, a neke druge pesme dolaze s upozorenjem da dwo muzike benda sadrži teme za odrasle, uključujući „povremene reference na nasilje i drogu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari