Festival igranog filma u Puli ove godine puni šezdeset godina.

S obzirom na to da je do 1991. ova filmska smotra važila za najbitniji kinematografski događaj u zajedničkoj državi, te da su njen život i razvoj obeležili filmski stvaraoci sa svih područja bivše države, ovom prilikom najavljeno je rođendansko slavlje, na kome će se pojaviti veliki broj umetnika čija imena su urezana u istoriju, kako festivala, tako i eksjugoslovenske kulture uopšte.

Šezdeseti festival igranog filma u Puli otvoren je na Kaštelu Tornatoreovim filmom “Najbolja ponuda” 13. jula, a nacionalni program svečano će biti otvoren projekcijom komedije “Majstori” Dalibora Matanića, u subotu, 20. jula, u Areni. Planirano je da se u festivalskim danima rezervisanim za nacionalni program od 20 do 27. jula, kao gosti, u pulskoj areni pojave: Milena Dravić, Rajko Grlić, Bogdan Diklić, Mira Banjac, Rade Šerbedžija, Slobodan Šijan, Lordan Zafranović i mnogi drugi.

U ovogodišnjem žiriju Nacionalnog programa biće reditelji Petar Krelja i Damir Čučić, producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić. Oni će dodeliti Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, i ostale Arene, iz takmičarskog nacionalnog programa, ali i Arene iz sekcije manjinskih koprodukcija. U ovoj kategoriji, takmiče se i domaći filmovi “ Krugovi” Srdana Golubovića, “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića, “Falsifikator” Gorana Markovića i “Najlepša je zemlja moja” Mihaele Kezele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari