Jubilarni deseti Memorijal "Isidor Bajić" počinje sutra 1foto. pianomemorial.rs

Međunarodno pijanističko takmičenje, u organizaciji muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, trajaće šest dana i ugostiće 80 takmičara, koji dolaze iz trideset zemalja.

Takmičari su raspoređeni u tri kategorije, devet u A kategoriji, 11 u B i 60 u C kategoriji. O pobednicima će odlučivati internacionalni sedmočlani žiri u kojem učestvuju Giuliana Paola Contreras (Peru), Bishara Haroni, Yaron Kohlberg (Izrael), Marcos Madrigal (Kuba), Nataša Mitrović (Srbija), Juan Rezzuto (Argentina) i Alvaro Teixeira Lopes (Portugal).

– Očekujemo da takmičari i članovi žirija budu zadovoljni uslovima koje imaju u novoj koncertnoj dvorani i zgradi muzičke škole, rekla je za Danas Danijela Kličković, jedna od organizatora takmičenja.

Prema njenim rečima, organizacija ovogodišnjeg Memorijala rasterećena je činjenicom da se odvija u novom prostoru, te da je olakšano organizovanje proba, budući da su nabavljeni i novi instrumenti, i da je na taj način festival dobio komponentu koja mu je dugo nedostajala, a to su adekvatan prostor i tehnički uslovi za realizaciju.

Takmičenje je otvoreno i za same slušaoce, a ulaz je slobodan, uz neophodno poštovanje epidemioloških mera, u vidu nošenja zaštitnih maski i sedenja na obeleženim mestima.

– Budući da je Memorijal „Isidor Bajić“ široko rasprostranjen i poznat, zahvaljujući i činjenici što je izvršni direktor festivala Dorijan Ljeljak ujedno i predsednik Svetske asocijacije klavirskih pedagoga, livestream će biti dostupan širom sveta i omogućiće praćenje takmičenja onima koji nisu u mogućnosti da budu prisutni, istakla je Kličkovićka.

Iako ovogodišnji Memorijal neće biti tradicionalno otvoren koncertom, u utorak, 7. decembra, biće organizovana svečana akademija, u koncertnoj dvorani.

– Na toj akademiji prisustvovaće svi koji su nas podržavali i radili u okviru Memorijala i svojim ličnim doprinosom učinili da Memorijal traje, rekla je Danijela Kličković.

Svečano zatvaranje održaće se 10. decembra. U pitanju je finale C kategorije, kada će troje takmičara nastupiti sa Beogradskim simfoničarima.

Memorijal „Isidor Bajić“ je bijenalno međunarodno pijanističko takmičenje koje od 2002. godine organizuje istoimena muzička škola iz Novog Sada. Kroz dve decenije, festival je ugostio stotine izvođača iz svih krajeva sveta.

Takmičenje se organizuje uz podršku organizacija EPTA Srbije, AVL Projekt, KAWAI Novi Sad i Beogradskih simfoničara, u saradnji sa Gradskim većem za kulturu Novog Sada i Sekretarijatom za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari