Srpsko narodno pozorište je u sredu, proslavom svog Dana, zaokružilo obeležavanje jubileja – 150 godina postojanja ove najstarije teatarske institucije u zemlji.

U obnovljenoj zgradi na Pozorišnom trgu u Novom Sadu, počela je u oktobru prošle godine 150-a sezona koju je pozorište ispunilo brojnim vrednim premijerama: od svetske premijere opere „Mileva“ Aleksandre Vrebalov do „Seoba“ Miloša Crnjanskog u režiji Vide Ognjenović, od premijere drame Agate Kristi do večerašnje premijere Rosinijeve opere „Seviljski berberin“. Po rečima Aleksandra Milosavljevića, upravnika SNP-a, ovako veliki jubilej, Srpsko narodno pozorište je i želelo da obeleži radno i kreativno i da u svim umetničkim segmentima publici pruži najbolje.

Ipak, najsvečanije je u Srpskom narodnom pozorištu bilo u sredu jer je Dan pozorišta bio povod Svečanoj akademiji i dodeli priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Povodom jubileja, otvorena je izložba „Predstave koje su obeležile istoriju SNP“, a reditelj Dimitrije Đurković otkrio je bistu Miloša Hadžića, jednog od upravnika pozorišta, rad vajara Stevana Filipovića

Svečanoj akademiji koja je upriličena na velikoj sceni „Jovan Đorđević“, nazvanoj po osnivaču Srpskog narodnog pozorišta, prisustvovao je i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je čestitao jubilej „svima koji danas Srpsko narodno pozorište usmeravate i ka svom narodu, i ka Evropi“.

– Prvo da čestitamo glumcima, jer se oko njih sve okreće. Oni su čarolija. Svim glumcima, od Draginje i Mite Ružića, Laze Telečkog i Pere Dobrinovića, preko Ivice Hajtla, naše drage Mire Banjac, i Steve Gardinovačkog, Gordane Đurđević Dimić i Novaka Bilbije, do onih najmlađih. A onda svim upravnicima, režiserima, članovima Opere i Baleta, scenskim radnicima, svima vama koji nas činite i nasmejanim i uplakanim, a pre svega duboko upitanim sve ove godine – rekao je između ostalog, Bojan Pajtić.

Pravu glumačku čaroliju izvela je Mira Banjac kada je na svečanosti izrecitovala poemu „Vojvodina“ Miroslava Mike Antića. I celim umetničkim programom je dočarana čarolija koju publici može da pruži samo odlazak u teatar. U njemu su učestvovali prvaci Baleta SNP-a Oksana Storožuk, Milan Lazić, Andrej Kolčeriju, solisti Baleta ovog pozorišta Jelena Lečić Kolčeriju i Liviju Har, glumci Marija Medenica, Nebojša Savić i Miodrag Petrović, solista Opere Vasa Stajkić, kao i ostali solisti Baleta, Opere, Hor i Orkestar SNP-a.

Zlatne medalje „Jovan Đorđević“ dodeljene su prvaku Opere SNP Branislavu Vukasoviću, koreografu Krunislavu Simiću, balerini Sonji Vukićević i kompozitorki Aleksandri Vrebalov. Istoimene Specijalne medalje dodeljene su Matici srpskoj, Gradskoj biblioteci Novi Sad, Narodnom pozorištu iz Beograda i Hrvatskom narodnom kazalištu iz Zagreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari