Jugoslav Pantelić i Ksenija Zelenović novi predstavnici Srbije u fondu Eurimaž 1Foto: FCS

U koprodukcionom fondu Eurimaž za podršku projektima iz kulture pri Savet Evrope, novi predstavnici naše zemlje su Jugoslav Pantelić, filmski kritičar i direktor Jugoslovenske kinoteke, i Ksenija Zelenović, programska kordinatorka iste kuće, objavio je Filmski centar Srbije.

Oni su u ovom fondu “zamenili” dosadašnji tim koji je sa velikim uspehom zastupao domaći film, Bobana Jevtića, dramaturga, scenaristu (od 2019. i direktora razvoja i strategije u producentskoj kući „Firefly“), i Ivu Plemić Divjak, producentkinju.

Tokom njihovog perioda, od 2015. godine do sada, podržana su 34 filma, uz ukupan novčani iznos za projekte u kojima je naša zemlja koproducent od 5.240.000 evra.

Srbija je članica Eurimaža od 2005. godine, a od 2006. podržani su projekti srpskih filmova i manjinskih srpskih koprodukcija, među kojima su “Obični ljudi”, “Mamaroš”, “Turneja”, “Sveti Georgije ubija aždahu”, “Neka ostane među nama”, “Neke druge priče”, “Besa”, “Beli beli svet”, “Krugovi”, “Parada”, “Kada svane dan”, “Enklava”, “Spomenik Majklu Džeksonu”, “Druga strana svega”, “Vlažnost”, “Smrdljiva bajka”, “Dnevnik mašinovođe”, “Dovlatov”, “Rekvijem za gospođu J.”, “Teret”, “Šavovi”, “Dnevnik Diane Budisavljević”, “Otac”, “I am Frank”, “Dosije: Labudović”, “Strahinja Banović”, “Majka Mara”, “Oaza”, “Leto kad sam naučila da letim”, “Mrak””…

Eurimažov sistem finansiranja koprodukcionih projekata, promenjen je početkom 2022, pa će od ove godine u komisijama za dodeljivanje sredstava, između ostalih, učestvovati i nezavisni eksperti iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari