Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" u Užicu od 4. do 9. juna 1Foto: Nenad Kovačević

Jubilarni 25. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“, koji je prošle godine odgođen zbog epidemije virusa korona, održaće se u Užicu od 4. do 9. juna.

Na festivalu, čiji moto je „Vreme straha i podviga“, umesto uobičajenih sedam predstava, prikazaće se pet pozorišnih ostvarenja koja će se takmičiti za nagrade „Ardalion“.

Predstave će počinjati u 19.30 časova u velikoj sali NP Užice, u kojoj će, zbog protivepidemijskih mera, biti ograničen broj gledalaca koji će morati da nose zaštitne maske i da se pridržavaju ostalih mera.

Festival će otvoriti komad „Čitač“ (Fedor Šili, po motivima romana Bernharda Šlinka / Boris Liješević / koprodukcija Beogradsko dramsko pozorište i Beo Art produkcija).

Naredne večeri, 5. juna, gostovaće predstava „O medvjedima i ljudima“, (Saša Anočić / Narodno pozorište Sarajevo). Posle festivalske pauze od jedne večeri, ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 7. juna, igraće „Putujuće pozorište Šopalović“ (Ljubomir Simović / Jagoš Marković). Narodno pozorište Subotica gostovaće 8. juna sa „Radničkom hronikom“ (Petar Mihajlović / Veljko Mićunović).

Poslednje večeri, 9. juna, publika će gledati „Upotrebu čoveka“ (dramatizacija Fedor Šili i Boris Liješević prema romanu Aleksandra Tišme / Boris Liješević / Novi tvrđava teatar – Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo).

Predstava je nastala u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, koji u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP.

I ovogodišnji takmičarski repertoar su izabrali Bojan Munjin, pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba, i Zoran Stamatović, direktor NP Užice i Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

„Treći selektorski par“ je svakako bio manjak novca u festivalskom budžetu i godina korone u kojoj su umanjena izdvajanja za kulturu.

Užički festival, koji se organizuje u novembru, ali prošle godine nije održan zbog loše epidemijske situacije, koncipiran je tako da se na njemu, po izboru selektora, prikazuju najbolje predstave iz protekle pozorišne sezone u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, bez obzira na poreklo pisca i autora. Otuda i njegova odrednica u nazivu „Bez prevoda“.

Festivalski žiri dodeliće devet nagrada – za najbolju predstavu, režiju, mušku i žensku ulogu, scenografiju, kostimografiju, epizodnu ulogu, mladog glumca kome će pripasti i nagrada Politike „Avdo Mujčinović“, kao i specijalnu nagradu za neki od elemenata predstave koji nije obuhvaćen navedenim nagradama. Cena kompleta ulaznica je od 4.000 do 5.000 dinara, a pojedinačna ulaznica košta 1.500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari