Junaci su me zapljuskivali ispovestima o porocima i vrlinama 1Foto Promo; Ljubaznošću Dragana Gage Popovića

Za “Panoptikum”novu knjigu novinara i pisca Dragana Gage Popovića, koja je predstavljena juče u beogradskom Domu omladine u izdanju Informatike, kažu da je zbirka pripovedaka i novela o nama samima, “hronika o laganom nestanku sveta koji nas je koliko do juče okruživao”.

Nije lament nad našim životima, već “zapis o našem odrastanju i umiranju.

Popovićeve priče su inspirisane stvarnim i fiktivnim ljudima i mestima u kojima je širom sveta boravio.

U njima ćemo sresti ljude sa margine društva, umrtvljene i životne, zaleđene u svom odrastanju ili starenju. Pisac ih opisuje u njihovom prirodnom ambijentu.

“ Hodao sam i susretao ljude i njihove sudbine. Neke tragične, poneke živopisne i vesele, razasute širom sveta. Pamtio sam i beležio, ređao jednu po jednu. Neke su bile skrivene u krajičku oka zanesenog prolaznika, druge duboko uvučene u dušu slučajnog poznanika u nekom od oronulih hotela gde sam se zatekao. Te sudbine i taj nužni red u svetu po čijim se pravilima živi i umire,slučajno su doprle do mene. Niko ih drugi nije hteo. A mogao je da ih ima. Ko zna koliko bi dugo čekale „bega kome je i kućni prag planina”*,da nisam katkad i sa olovkom u ruci zapisivao ono što vidim”, navodi Dragan Gaga Popović objašnjavajući kako je nastajala ova zbirka priča.

Junaci su me zapljuskivali ispovestima o porocima i vrlinama 2
Foto Promo

Prema njegovim rečima, one su inspirisane ljudima koje je sretao na raznim mestima na kojima je boravio.

“Neki junaci jesu stvarni likovi iz ovozemaljskog čistilišta; zapljuskivali su me istinitim ispovestima o porocima i vrlinama, koje su se graničile sa neverovatnim” , navodi autor, dodajući da je prvu priču napisao u Lisabonu neplanirano.

“Dok sam se vozio dosadnim i prepunim turističkim tramvajem, u koji me je tako neorganizovanog ugurala moja organizovana Anita. Negde oko velelepne kuće „Casa dos Bicos” iz 16. veka, u kojoj je sada fondacija portugalskog nobelovca Hozea Samaraga, počeše da me vijaju neke čudne misli, kao neki zaostali dug. Vukle su me u ćorsokak. Ne bih li se oslobodio „napasti”, odlučio sam da ih zapišem u mobilni telefon. Kako se obilazak brdovitog velegrada odužio, tako se moje „oslobađanje” produžilo i ishodovalo prvom pričom. Sve ostale nizale su se redom koji nije imao neku logiku. Sam život ih je svrstavao i uređivao” objašnjava je Popović.

Autor pogovora “Panoptikuma” pisac i novinar Miroslav Turudić, preporučuje ovu knjigu uz reči da svaka priča u njoj “ima zaplet, ima, rasplet, ima početak koji intrigira, ima razradu koja drži pažnju, ima kraj koji čitalac obično ne očekuje; ima zanimljivu,
često bizarnu temu” .

Prema Turudićevim rečima u svakoj priči Popović uverljivo dokazuje čitaocu da je „na licu mesta”, a njegove junake nenametljivo vezuje za neku znamenitu ličnost – brežuljak sa koga je slikao Gustav Klimt, kuću u kojoj je živeo Ogist Renoar, Strawberry fields u Njujorku, nedaleko od mesta gde je ubijen Džon Lenon.

Dragan Gaga Popović pisao je tekstove za periodične magazine i dnevne novoine. Prvo izdanje njegovog romana “Žig” objavljeno je sredinom 2018. godine i u narednom periodu očekuje se njegova ekranizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari