Kad amaterizam pobedi nedaće profesionalaca 1

Od kada je priča o rekonstrukciji u požaru izgorele zgrade Pozorišta „Bora Stanković“ postala više politički rijaliti sa neizvesnim krajem, terajući članove ovog ansambla da čast profesije spašavaju „herkulovskim entuzijazmom“, jedna amaterska trupa uspela je da nadmaši sebe i povrati nadu da boginja Talija ima šanse da preživi sve „opekotine“, ljudske bahatosti, nemara i površnosti.

Desilo se to sa pozorišnom družinom „Cug“, koju je oformio ambiciozni Bojan Jovanović, glumac i reditelj vranjskog profesionalnog ansambla. Ne želeći da se posveti samo borbi za „goli pozorišni život“ i u gotovo nenormalnim uslovima ovaj uporni delatnik dohvatio se posla da sa grupom amatera koji rade pri školi glume vranjskog teatra dobiju šansu da iskažu snagu talenta u borbi protiv poprilično ovladale pozorišne destrukcije, nakon gubljenja elementarnih uslova za rad.

Milica Mladenović je uradila dramatizaciju Domanovićevih tekstova i vešto ih upakovala u dramlet „Vođa“ koji je na scenu postavio Bojan Jovanović, hrabro dajući nelake zadatke temperamentnom i nedovoljno iskusnom ansamblu. Videlo se to i na Regionalnoj smotri amaterskih pozorišta Jugoistočne Srbije u Lebanu.

– Precizno, hrabro sa scene nam stižu više nego aktuelne poruke koje nas ne ostavljaju ravnodušnim, komentarisao je selektor ovog festivala reditelj Saša Volić, nemajući dilemu da „Vođu“ treba da vide i u konkurenciji Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije u Kuli. i baš nastupom u bačkoj ravnici desio se taj klimaks.

Pokupili su sve nagrade, počev od one za dramatizaciju do najbolje režije, dok je Tamara Antonijević Spasić zaslužila priznanje za scenski pokret. Pobedila je i kolektivna igra. Plaketa za najbolju predstavu overila je plasman za regionalni festival eks-Ju amaterske teatarske produkcije koji se u julu održava u Trebinju.

– Polaznici glumačke radionice pokazali su da mogu da iskažu svoj maksimum bez sapetosti i debitantskim izazovima. Jako smo srećni što nas je publika, ali i žiri u Kuli u tome prepoznao iako je konkurencija bila izuzetno jaka, objašnjava reditelj Bojan Jovanović.
Na ovaj način i metaforički ovi glumci zaokružuju jedan istorijski krug u godini kada se obeležava 120 godina od kada je profesor u vranjskoj gimnaziji Radoje Domanović sa tadašnjim gimnazijalcima na scenu podstavio „Gorski vijenac“.

Predstojeći nastup u Trebinju za Vranjance biće i podsećanje na slavna vremena Pozorišta „Bora Stanković“ koje je kao amatersko osvajalo nagrade za najbolje predstave, a Dragan Stanković, Slavica Đoković i drugi osvajali zlatne „Glumačke maske“ kao najbolji amateri glumci na prostorima bivše Jugoslavije.

Za dekontaminaciju čak 60 miliona dinara

Nakon što je utvrđeno da je za deo obnovljene zgrade scene i sale u požaru izgorelog vranjskog pozorišta 2012. godine korišćena štetna supstanca „oplatol“, eksperti Instituta za fiziku iz Vinče dali su predlog dekontaminacije za koju je neophodno obezbediti čak 60 miliona dinara. Taman toliko koliko je sakupljeno dobrovoljnim prilozima građana na namenskom žiro računu za obnovu. Nova gradska vlast koju predvodi SNS formirala je u novom sastavu Odbor za obnovu. Predstava van scene se nastavlja sa potpuno neizvesnim trajanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari