Kad Ilija Šoškić udari ćuskijom o zid 1

Ilija Šoškić je dohvatio ćuskiju i zabio je u zid Muzeja savremene umetnosti u Vojvodine (MSUV) malo pošto je u njemu 12. oktobra svečano otvorena njegova retrospektiva.

Podsetio je da izvedeni čin ima veze sa njegovim ranijim performansom, ali da to što smo upravo videli u suštini nije pravi performans nego više vid ponašanja. Šoškić je potom ćuskiju naslonio na zid tako da njen vrh počiva u rupi koju je napravio, a kraj na parketu. Kada se uverio da alatka stoji stabilno kazao: „E, ako je tako. Neka stoji malo…“-

Okrenuo se i krenuo dalje kao da se ništa nije dogodilo. Bila je akcija, a iza nje je ostala njena forma, a otuda je biće i naslov Šoškićeve retrospektive „Akcione forme“ koja je tim redom postavljena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i, od 13. oktobra i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB). Izložbu su oblikovala dvojica kustosa Nebojša Milenković Novi (MSUV) i Zoran Erić (MSUB). To je prva saradnja u istoriji ove dve institucije. Prva je i retrospektiva Ilije Šoškića na prostoru bivše Jugoslavije, a i njegov performans „Posle Pazolinija“ je takođe bio prvi performans koji je izveden u MSUB 1986. godine.

Ilija Šoškić (Dečani, 1935) jedinstvena je stvaralačka figura: sportista, umetnik, performer, „šezdesetosmaš“, radikalni levičar, teoretičar i motociklista. Istovremeno pripadajući i delujući u različitim kulturama – evropskoj, italijanskoj, jugoslovenskoj, crnogorskoj, hrvatskoj, srpskoj, Šoškić je uspeo da ostane ono što je bio i na početku svoje karijere – radikalni (neo)avangardista, gerilac, ali i umetnik metafizičar koji, iako ne uspeva da promeni društvo, svojim radom i angažmanom pomera granice percepcije umetnosti ne samo kao prostora političke borbe, nego i filozofskog promišljanja smisla kao preduslova za društveni i umetnički opstanak.

Ilija Šoškić i dalje drži državni rekord Crne Gore u bacanju kladiva hicem od 57,89 metara koji je postigao 25. juna 1962. godine. Tvrdi da mu je „kladivo formiralo karakter, dalo snagu, tehniku i borbenost, ali prije svega veliko strpljenje upornost i samopouzdanje, što je nužno i za art i performans“. Na otvaranju u Novom Sadu i Beogradu publika je bila očarana kako Šoškićevim opusom tako i njegovom harizmatičnom pojavom. NJegova izložba trajaće do 24. decembra, a 17. oktobra u MSUB biće organizovan razgovor sa umetnikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari