Kada istina postane pravaziđena 1

„Festival književnosti „Think Tank Town“ ove se godine „suočava“ sa postistinom; to nije samo reč godine za 2016. godinu – po Oksfordskom rečniku – niti samo termin koji je prvi upotrebio Stojan Stiv Tešić; situacija kada istina kao koncept postaje prevaziđena jeste i ova trenutna, koju upravo živimo, kaže Saša Stojanović, direktor festivala.

Ovogodišnji Okrugli sto nosi naziv „Od istine do postistine“, dodaje Stojanović, i na njemu će učestvovati Ivan Čolović, Petar Arbutina, Barbara Pogačnik, Stela Bosilkovska, Dejan Acović i drugi koji imaju šta da kažu; maligne forme postistine pronalazimo i u pseudomedijskoj kanalizaciji, rogobatnom rečniku politike, ljigavom konceptu rijalitija, baš svuda oko nas. Nažalost, i ove godine festival „Think Tank Town“ nema podršku države – izjavio je Stojanović dodajući da to prestaje da bude izuzetak i postaje pravilo. Nama preostaje da, kao i uvek, damo sve od sebe i, makar na dva dana, pretvorimo Leskovac u mesto sastajanja i susretanja pametnih i talentovanih ljudi, kaže Saša Stojanović.

Ovogodišnji 12. festival književnosti „THINK TANK TOWN“ koji se održava u Leskovcu danas i sutra uspeo je da zadrži visok nivo svih kulturnih dešavanja, uprkos odbijanju nadležnog Ministarstva kulture da sufinansira ovu manifestaciju. Iako skraćen na dva dana – umesto doskorašnja tri – leskovački književni festival ove godine ima čak deset programa; promocije, muzika, okrugli sto – samo su neke od ovogodišnjih kulturnih „poslastica“.

Reč „postistina“ Oksfordski rečnik proglasio je za reč godine za 2016. godinu, navodeći da je prvi upotrebljava srpsko-američki pisac Stojan Stiv Tešić; u objašnjenju, ovaj rečnik naglašava da „postistina“ znači da istina kao koncept postaje prevaziđena; toliko sličnosti sa vremenom u kome živimo bile su dovoljni razlozi da ovaj provokativni termin bude glavna tema ovogodišnjeg TTT-a.

Prvi dan festivala (mesto dešavanja: Murphy s Pub, Leskovac) rezervisan je za promociju Festivala poezije mladih u Zaječaru (učestvuju Miloš Petković, sekretar festivala i Anastasia Stoiljković, pobednica za 2018. godinu), zatim predstavljanje knjige na dijalektu „Murdža mala“ Save Dimitrijevića (izdavač: Festival književnosti „Think Tank Town), za upoznavanje sa knjigom „Uzmimo jastoga i drugi eseji“ Dejvida Fostera Volasa, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, uz pomoć urednika Alena Bešića, kao i za vokalnu grupu „Libero“ i LJubu Živkova (dobrog duha festivala!) koji – posle 11 godina uspešnog zatvaranja festivala – ove godine svečano otvara ovu manifestaciju svojim „Retrovizorom“.

Drugog dana planiran je Okrugli sto na temu „Od istine do postistine“ sa početkom u 12 sati, u Leskovačkom kulturnom centru (učestvuju, pored ostalih: Barbara Pogačnik – LJubljana, Jakub Fišer – Plzen, Stela Bosilkovska – Skoplje), a zatim se program ponovo, počev od 17 h, vraća u Marfijev pab. Tu će nas čekati Dejan Acović, klasični filolog, koji će govoriti o „postistini“ u delima Aristofana, potom gledamo i slušamo predstavljanje knjige „Paranojeva barka“ (izdavač: Službeni glasnik), autora Predraga Ž. Vajagića i Branislava Zukića, uz dragocenu pomoć Petra Arbutine, zatim predstavljanje romana „Karu“ Stojana Stiva Tešića (izdavač: Narodna biblioteka Užice; učestvuju: Ružica Marjanović, profesorica književnosti i Zoran Jeremić, novinar i književnik), da bi na kraju Ivan Čolović, još jedan dobri duh ove manifestacije, predstavljanjem svoje knjige „Slike i prilike“ zatvorio 12. Festival književnosti „Think Tank Town“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari