Sjajnim i originalnim nastupom svetski priznatog violiniste Nemanje Radulovića i francusko-srpskog gudačkog kvinteta Đavolji trileri (The Devil’s Trillls), koji su oduševili publiku, pre neki dan otvoren je muzički program Šestog međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf u Drvengradu.


– Veoma sam počastvovan što sam pozvan na festival na kome učestvuju istinski umetnici. Drvengrad je magičan, pravo mesto za stvaranje umetnosti i srećan sam što nekoliko dana mogu da provedem u sjajnom društvu umetnika – rekao je za Danas Nemanja Radulović, skromni i šarmantni virtuoz na violini, koji već godinama živi nedaleko od Pariza. U svojoj biografiji mladi violinista, koji potiče iz Niša, ima na stotine nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama sveta i vredne nagrade.

Na njegovu inicijativu i u saradnji sa kvartetom Ilico i Bobana Stišića osnovan je francusko-srpski ansambl Đavolji trileri, koji je uspeo da najširem auditorijumu maestralnim izvođenjem i originalnim scenskim nastupima približi muzičku umetnost. Za njihove koncerte vlada ogromno interesovanje. Karte za koncert u Kolarčevoj zadužbini 4. februara, u okviru programa Velikani muzičke scene, kada će Nemanja nastupiti uz klavirsku pratnju Suzan Manof, već su rasprodate.

Kako je došlo do saradnje sa Emirom Kusturicom, rediteljem i osnivačem Kustendorfa?

– Pre nekoliko meseci pitao me je da li bih želeo da budem gost. Poziv sam prihvatio sa oduševljenjem, ali u početku nije bio planiran koncert, već da kao gost boravim nekoliko dana. Veoma sam se radovao dolasku i dogovorili smo se da ipak nastupimo.

Kustendorf okuplja filmske i muzičke umetnike koji su na početku karijere i one koji su već stekli svetsku slavu. Koliko je takva ideja značajna za mlade umetnike?

– Kada sam počinjao da gradim svoju karijeru, veoma mi je bilo značajno da budem u društvu afirmisanih umetnika, ali i mladih kolega. Važno je da umetnici sarađuju i razmenjuju ideje. Kada ste okruženi umetnicima, život vam je nekako lepši. To je mogućnosti da maštate, razmenjujete ideje i iskustva, a značajno je i to što su na Kustendorfu zajedno muzičari i filmski umetnici.

Pre koncerta zakazanog za 4. februar u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, nastupićete 18. januara u jednoj niškoj diskoteci. Kako će taj nastup izgledati i šta čete svirati?

– Nastup u niškoj diskoteci je naš novi projekat. Želimo da, posle Francuske, prvi put u Srbiji vidimo kako će publika reagovati na muziku koju ćemo izvoditi u ambijentu koji nije klasična koncertna dvorana i nadam se da će to biti uspešan eksperiment.

Posle toga čekaju vas i drugi nastupi…

– Posle koncerta u Nišu, vraćam se u Francusku 20. februara i sutradan krećem na desetodnevnu turneju po Italiji, a posle koncerta u Beogradu, putujem u Minhen, Berlin, Aziju i na druge ugovorene nastupe.

Na muzičkoj sceni ste od rane mladosti, gostovali ste u najprestižnijim koncertnim dvoranama i nastupali sa najznačajnijim svetskim muzičarima… Prija li takav uspeh.

– Naravno da prija, ali time se mnogo ne opterećujem. Najvažnije mi je da radim ono što volim, a to su muzika i susreti sa ljudima i umetnicima koje volim, kao što je Emir Kusturica i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari