„Imenovanje novih članova Upravnog odbora, kada je u pitanju nacionalni teatar, ali čini mi se i ostale institucije kulture, vrlo je važan potez u pravcu potpune departizacije ovih ustanova“, kaže za Danas Jelena Kajgo, nova predsednica UO Narodnog pozorišta.


Naime, Vlada Srbije imenovala je nove upravne odbore nekoliko ustanova kulture, među kojima je i nacionalni teatar. U najnovijem broju Službenog glasnika objavljeno je da su razrešeni stari i imenovani novi sazivi upravnih odbora Filmskog centra Srbije, Etnografskog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja savremene umetnosti, kao i jedan član UO Muzeja istorije Jugoslavije. Većinu ovih institucija pratili su manje uspešni ili neuspešni konkursi za čelne ljude, koji su u nekim slučajevima i bili razlog za imenovanje novih članova UO i razrešenje starih.

Tako je Radoslav Pavlović, prethodni predsednik UO Narodnog pozorišta, razrešen na lični zahtev nakon tri neuspešna konkursa za upravnika Narodnog pozorišta i otvorenog sukoba sa v. d. direktorom ove kuće Dejanom Savićem.

Osim njega smenjeni su i članovi: Aleksandar Obradović, Nada Blam, Milka Forcan, Živorad Ajdačić, Jovo Milošević i Ljubodrag Begović, a na njihova mesta, pored Kajgo, postavljene su: glumica Danica Maksimović, rediteljke Ana Tomović i Anđelka Nikolić i dramaturškinja Milena Marković.

– Članice Upravnog odbora Narodnog pozorišta su osobe sa velikim umetničkim kredibilitetom i mislim da ćemo dobro funkcionisati kao tim. Naravno, naš prvi zadatak je raspisivanje novog konkursa za upravnika jer je s tim u vezi u prethodnom periodu u ovoj kući bilo dosta problema. Potom ćemo u saradnji sa upravom i direktorima sektora Drame, Baleta i Opere sagledati organizacionu strukturu kuće, videti koji se aspekti rada mogu unaprediti u perspektivi, a svakako i početi razgovore o kreiranju repertoara koji bi u sebi obuhvatio sve ono što nacionalni teatar podrazumeva – jedan fini balans između negovanja tradicije, ali i pune podrške novim umetničkim tendencijama – ističe Kajgo.

Za predsednicu UO Filmskog centra Srbije imenovana je Nada Popović Perišić, a članovi su: reditelji Emir Kusturica i Stanko Crnobrnja, v.d. direktora RTS-a Nikola Mirkov, direktor RTV Vojvodina Srđan Mihajlović, novinarka Dubravka Lakić, producentkinja Anđelija Vlaisavljević i urednik Miroslav Vučković.

– Ove promene nisu neko veliko iznenađenje, budući da je taj predlog postojao već duže vreme, ali je zbog izbora i poplava kultura morala da sačeka – kaže za Danas Dubravka Lakić, koja je bila članica i prethodnog UO.

Prema njenim rečima, izbor za direktora ove ustanove, čij je konkurs otvoren do kraja juna, neće biti ugrožen ovim promenama. Kako to ide, UO će se uskoro sastati kako bi se konstituisali, a nakon toga će nastaviti sa radom i izborom novog direktora.

Zanimljiva je činjenica da su se u UO FCS našli direktori RTS-a i RTV-a, budući da javni servis već duže vreme duguje novac za sufinansiranje domaće kinematografije.

– Smatram da je to bila jedna od ideja predlagača da na ovaj način obavežu te ljude da ispunjavaju svoje obaveze. Nije ništa neobično da čelni ljudi javnih servisa sede u UO FCS-a, jer su televizije važni proizvođači i emiteri domaćih filmskih ostvarenja – objašnjava Lakićeva.

Ona napominje da bi promena Filmskog centra u Audio-vizuelni centar trebalo da reguliše to da svaka televizija određeni procenat izdvaja za proizvodnju domaće kinematografije.

Vlada Srbije razrešila je dosadašnje vršioce dužnosti direktora Etnografskog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije i Narodnog pozorišta iz Prištine Miroslava Tasića, Miroslava Živkovića i Miodraga Rakočevića, a imenovani su Mirjana Menković, Dušica Bojić i Nenad Todorović.

Veličković na čelu UO MSUB

Za predsednika UO MSUB imenovan je akademik Vladimir Veličković, a za članove akademik Dušan Otašević, profesor Filozofskog fakulteta Lidija Merenik i regionalni direktor Eurobanke Dušan Zdravković. Za direktora Narodnog muzeja imenovana je Bojana Borić Brešković, za direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić, a za direktora Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Momčilo Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari