Kako izgleda najstarije poslato novosadsko pismo: Izložba filatelista u glavnoj pošti u Novom Sadu 1foto: A. J.

Izložba povodom 170 godina od otvaranja prve pošte u Novom Sadu i 270 godina od otvaranja prve pošte u Petrovaradinu, svečano je otvorena početkom nedelje u šalter sali glavne novosadske pošte.

Predsednik Društva novosadskih filatelista, Filip Kulić naglasio je da se radi o zanimljivoj izložbi sa dosta interesantnih detalja, piše mojnovisad.

– Tu je kopija najstarijeg poznatog pisma poslatog sa novosadske pošte 1853. godine, nekoliko nedelja po njenom otvaranju. Mogu se videti i fotografije izgradnje zgrade današnje glavne pošte i kako je ona izgledala pre i posle otvaranja – objasnio je Kulić.

On se zahvalio i Rastislavu Spevaku koji je pripremio prigodan žig koji će biti u upotrebi 29. decembra u petak u pošti 21131 u Petrovaradinu.

– To je pošta koja je tamo 270 godina, od osnivanja i tamo će prigodni žig biti u upotrebi. Takođe, povodom ova dva jubileja, 170 godina od otvaranja prve pošte u Novom Sadu i 270 godina od otvaranja prve pošte u Petrovaradinu, izdali smo set od četiri prigodna koverta. Dva za Petrovaradin i dva za novosadsku poštu. Ukupno je napravljeno 60 setova, dakle ograničen broj i svi su numerisani – rekao je predsednik Društva novosadskih filatelista.

Rukovodilac PTT muzeja, Marko Jelić, zahvalio je Društvu novosadskih filatelista i rukovodstvu JP „Pošta“, što su javnosti omogućili ovakvu postavku.

– Drago mi je što se posle dugog vremena otvara saradnja sa filatelistima i što oni doživljavaju poštu kao svoju kuću, jer ona to i treba da bude. U godini kada PTT muzej obeležava sto godina nadamo se da će ovi veliki jubileji, 170 godina od otvaranja prve pošte u Novom Sadu i 270 godina od otvaranja prve pošte u Petrovaradinu, samo doprineti da u narednim periodima sve više generacija bude usmereno na filateliju. Da na taj način razvijaju strpljenje, preciznost, poštovanje prema istoriji i tradiciji našeg naroda i pošte Srbije – rekao je Jelić.

Kako izgleda najstarije poslato novosadsko pismo: Izložba filatelista u glavnoj pošti u Novom Sadu 2

Izložba će obuhvatiti više tema vezanih za istoriju poštanskog saobraćaja u Novom Sadu i Petrovaradinu.

Između ostalog biće prikazana opšta poštanska istorija; zgrade u kojima su bile i / ili se sada nalaze pošte u Novom Sadu i Petrovradinu; načini prenošenja pošte (ambulantne pošte, železnica); mreža pošta u Vojvodini od 18. veka do danas (mape), predfilatelija Petrovaradina 1771 – 1850; poštanski promet u Petrovaradinu i Novom Sadu do 1870-ih godina; tematika Novog Sada u filateliji od 1953 do danas; Novi Sad i Petrovaradin na razglednicama; memorandumi i zaglavlja novosadskih firmi na pismima i dopisnicama.

Postavka se može pogledati u centru u šalter sali glavne novosadske pošte do 29. februara 2024. godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari