Kako se mediji u regionu sećaju Balaševića? 1Foto: Printscreen / Jutarnji.hr

Najveći mediji u zemljama regiona večeras su udarne vesti na svojim portalima posvetile smrti muzičara Đorđa Balaševića.

Kako se mediji u regionu sećaju Balaševića? 2Na sajtu hrvatskog Jutarnjeg lista, vesti o Balaševiću zauzele su nekoliko glavnih pozicija među kojima je glavna vest naslovljena sa „Odlazak panonskog mornara“.

Jutarnji prenosi i izjavu muzičara Dražena Turinu Šajetu koga je veoma pogodila vest o smrti Balaševića jer su bili, kako je rekao, dugogodišnji prijatelji.

– Da, bili smo jako dobri. Tokom godina bio sam podrška njemu, on je bio podrška meni. Bio je vrlo hrabar čovek, principijelan i imao je veliku harizmu. To ga je i koštalo – rekao je Šajeta.

Večernji list takođe je posvetio nekoliko vesti na svom portalu, među kojima su i podsetili na Balaševićeve hitove uz koje smo, kako su naveli, „odrastali, smijali se i tugovali“.

Oni prenose i poslednji intervju Balaševića za Večernji list u kojem je izjavio:

„Kod nas predsednici prvo budu izabrani pa tek onda postaju komičari. Postaju tragikomičari, preciznije, ali tako se nešto i može očekivati od onih koji su i u politiku ušli kao naturščici. Nije to samo regionalni patent, svetska je istorija prepuna ambicioznih nekarakternih epizodista koji su naumili postati karakterni glumci. Užasavam se tog šmiranja na političkom platnu, bilo da pokušavaju glumiti heroje ratnih spektakla bilo da izigravaju zvezde mjuzikla, ali se još više užasavam publike koja na sve to naseda“, izjava je Balaševića.

Večernji list iz Hrvatske preneo je i poslednju kolumnu koju je Balašević napisao za taj list, a koja se može pročitati na linku.

Oba hrvatska lista pišu i o njegom braku sa Oliverom Balašević rečima „on je stvarao za nju, a ona ga je obožavala do posljednjeg daha“.

I HRT je na svom portalu među udarnim vestima objavio da je preminuo Balašević, ocenivši ga kao „omiljenog na prostorima bivše Jugoslavije“, i prikazao na HTV2 dokumentarni film „Na stanici u Puli – Đorđe Balašević“, autora Roberta Zubera, nakon čega snimak humanitarnog koncerta za opštu bolnicu u Puli u pulskoj Areni iz 2001.

Mediji iz Bosne i Hercegovine, takođe, pišu večeras o Balaševiću. List Oslobođenje podseća da je Balašević, koji je trenirao fudbal i bio u omladinskim kategorijama Vojvodine, odgovorio na pitanje novinara da li bi se menjao sa fudbalerom Safetom Sušićem.

Kako se mediji u regionu sećaju Balaševića? 3

– Sada, sigurno ne! Moram da priznam da lakše zarađujem svoj novac u odnosu na fudbalere. Mislim da je profesionalno bavljenje fudbalom vrlo težak fizički posao. Zato sam zahvalan Žarku Nikoliću što je pogrešio u proceni moga talenta. Sada, kako to volim da kažem, pevajući zarađujem novac.. Ipak ostala je neostvarena želja – da u dresu Vojvodine tresem mreže, a da moj babo na tribinama, gleda sina i topi se od miline – rekao je Balašević.

Jedna od najvećih regionalnih muzičkih zvezda Dino Merlin, prenosi Oslobođenje, oprostio se večeras na svom Facebook profilu od Đorđa Balaševića.

Merlin je na svom Facebook profilu objavio emotivni video u kojem sa suzama u očima peva jednu od najpopularnijih Balaševićevih numera.

Zdravko Čolić duboko je potresen smrću prijatelja i saradnika Đorđa Balaševića, prenosi bosanski Avaz.

– Zatečen sam vešću o smrti Đorđa Balaševića. Za tako velikog čoveka i umetnika mislite da vas nikada neće napustiti. Otišao je veliki pesnik i moj veliki prijatelj i zato će svima nama ostati ogromna praznina. Ovo je bolan udarac. Nenadoknadiv gubitak za kulturni i javni život čitavog regiona, kao i svih poštovalaca njegove muzike u svetu. Otišao je jedan od najboljih. Hvala ti Đole za sve – rekao je Čolić za „Avaz“.

Rade Šerbedžija je isto dao izjavu za Avaz.

– Šta da radim, nemam pojma. Nemam šta da kažem – govori Šerbedžija.

Dodaje da ga je vest toliko šokirala da nije u stanju da govori.

– To je kao da te udari neko maljem. Šta je ovo došlo Bože više. Grozno je. Ne može čovek objektivno ni da složi neke rečenice koliko je to strašno. Nemoguće je – jedva je izustio Šerbedžija, prenosi Avaz.

Radio Sarajevo podseća na najveće hitove Balaševića i snimke sa koncerata iz poslednjih 30 godina.

Vest o smrti Balaševića preneli su i mediji u Makedoniji i Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari