Kako smo ušli u političko-ideološko-etički kupleraj

* Ovo nije pitanje Crne Gore, nego vrsta simboličkog gledanja na jednu lokaciju koja daje čitavu vizuru bivše Jugoslavije - Nenad Todorović
Jelena Bogavac i Nenad Todorović, reditelji predstave "Ujedinjenje ili smrt 1918 - Podgorička skupština", premijerno izvedene u beogradskoj kafani "Zlatna moruna"

Ostavite komentar


  1. Pohvalno je to što radite. Predstavama želim veliki uspeh. Ipak jedna sugestija.
    "…Ovo je zločin samoubistva u kome smo svi mi kao narod učestvovali, jer je svako od nas kriv za ovo što nam se događa." Ako smo stotinama i stotinama godina živeli u despotskim sistemima bez škola u krajnjem siromaštvu teško da je narod (tako siromašan) za nešto odgovoran. "Prvi učinak siromaštva je da ubija svaku misao" (Orvel)
    Krivica je ipak na strani elite ili onoga što stoji ili zauzima njeno mesto.

  2. – Ja ne znam iza čega čovek treba da stoji, ako ne stoji iza etičkog koda.
    Tačno, ali mnogi drugi narodi (bratstvo u Engleskoj, na primer) našli su leguru etičkog i pragmatičnog, otporniju i postojaniju na mnoge izazove s kojima se svako društvo, htelo ono ili ne, susreće. Srbima i Srbiji nedostaje drugi deo legure, upravo zato što je naše društvo rušeno više no ijedno drugo. Tačnije, kada imate mahom etički, veće su šanse da vas pokosi neetički kod. Jednostavno, niste imuni.
    Period koji vi obrađujete odnosi se XX vek, a suštinu i posledice greške u kodu nastale usled (z)bivanja u osmanlijskom ropstvu možete naći u XVII i XVIII veku (Seobe). Ideja balkanskog zajedništva, pa i Jugoslavije kao zajednice južnoslovenskih naroda nastala je na ruševinama, pre svega Osmanskog carstva, tek malo Austrougarskog upravo zbog neimanja otporne legure. Razdelina Dunav, Sava, Drina je i danas i te kako vidljiva.
    U svakom slučaju, pohvale za ideju postavljanja i igranja predstave.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.