Kaleidoskop kultureFoto: Maja Tomic / Shutterstock.com

Umetnička smotra Kaleidoskop kulture biće održana od 5. septembra do 5. oktobra u Novom Sadu a kako su najavili organizatori, ovogodišnji program manifestacije zasnovan je na temi identiteta, koja je otelotvorena umetničkom porukom „Svoji“.

Na sedmom po redu Kaleidoskopu kulture nastupiće „najveća svetska umetnička imena, velikani srpske kulture i mladi stvaraoci u usponu“ a program će se odvijati u najvažnijim prostornim legatima Evropske prestonice kulture – Distriktu i Mreži kulturnih stanica.

„Tokom pet nedelja mnogobrojni svetski i domaći umetnici i ove godine slaviće pet vrsta umetnosti – primenjenu, izvođačku i vizuelnu umetnost, književnost i arhitekturu“, saopštili su organizatori, prenosi Beta.

Manifestacija Kaleidoskop kulture će biti otvorena 5. septembra na Korzu, na Bulevaru Mihajla Pupina koji će zbog toga biti zatvoren za saobraćaj.

Na otvaranju će nastupiti Lana Zorjan, ovogodišnja dobitnica najznačajnijeg svetskog priznanja za klasičnu muziku Classical Music Award – Discovery Award, uz dirigenta, kompozitora i pijanistu, mladog umetnika u usponu, Maksimilijana Haberštoka i Vojvođanski simfonijski orkestar.

Program će biti nastavljen nedeljom posvećenoj primenjenoj umetnosti, koja će trajati od 6. do 12. septembra, a na kojoj će se predstaviti više od 90 umetnika kroz 10 izložbi, 10 umetničkih instalacija i 7 muzičkih programa, modne revije, performanse i radionice.

Slede nedelja književnosti, od 13. do 19. septembra i nedelja izvođačke umetnosti od 20. do 26. septembra, tokom koje će se publici predstaviti dobitnik Prickerove nagrade, pandanu Nobelove nagrade u arhitekturi, japanski arhitekta Riken Jamamoto.

Poslednja nedelja festivala Kaleidoskop kulture počinje 4. oktobra i biće posvećena vizuelnoj umetnosti, dodaje se u najavi festivala.

Izložba „Najcrnji talas“ biće omaž crnom talasu kao jednoj od najznačajnijih pojava na umetničko-društvenom planu prošlog veka, a njen deo biće filmovi Želimira Žilnika, Aleksandra Petrovića, Dušana Makavejeva i drugih.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari