Kaleidoskop kultureFoto: BalkansCat / Shutterstock.com

Sedma umetnička smotra „Kaleidoskop kulture“, koja se održava u Novom Sadu počinje u četvrtak, 5. septembra, i trajaće do 5. oktobra.

Ceremonija svečanog otvaranja tradicionalno će biti održana na Korzu, u 20.30, nastupom ovogodišnje dobitnice najznačajnijeg svetskog priznanja za klasičnu muziku „International Classical Music Award – Discovery Award“, Lane Zorjan uz dirigenta, kompozitora i pijanistu Maksimilijana Haberštoka i Vojvođanski simfonijski orkestar.

„Na ovogodišnjoj ceremoniji svečanog otvaranja, premijerno će biti izvedena kompozicija ‘Simfonijska poema Nikola Tesla – Praskozorje’, dobitnika februarske nagrade, kompozitora, Stevana Divjakovića, kao i kompozicije jednih od najvećih kompozitora svih vremena, Ludviga Van Betovena i Henrika Vjenjavskog“, naveli su organizatori u saopštenju, prenosi Beta.

Za koncert na Korzu ulaz je slobodan, ali je broj sedećih mesta ograničen, dok će zbog njega biti privremene izmene saobraćaja na Bulevaru Mihajla Pupina.

Sve do 5. oktobra, dokle traje ovogodišnji „Kaleidoskop kulture“, više od 500 umetnika, uključujući najveća svetska umetnička imena, velikane srpske kulture i mlade stvaraoce u usponu, prikazaće najbolje od pet vrsta umetnosti – izvođačke, vizuelne, primenjene, arhitekture i književnosti.

Nakon svečane ceremonije, dodaje se u saopštenju, u prvoj nedelji „Kaleidoskopa kulture“, koja je posvećena primenjenoj umetnosti, 6. septembra u Distriktu biće održano predavanje i radionica svetski poznatog umetnika Endrua Melkiora, koji je sarađivao sa Bjork, Dejvidom Bouvijem i grupom Masiv Atak.

Na Kaleidoskop kulture stiže i Endru Džouz, umetnik u vrhu svetske frizerske industrije, koji je sa svojom akademijom spremiodva performansa – „Inside out“ 6. septembra i „Modern tribes“ 7. septembra.

U okviru nedelje primenjene umetnosti biti održano šest koncerata, a stižu Nipplepeople, Bas i stega, Skier i Yeti, Šlagvort, Dram i Szilard Mezei Ring Consort sa gostima Nikolom Gvacalokom i Čabom Nađi.

Ulaz na programe „Kaleidoskopa kulture“ je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari