Ikona francuskog novog talasa, osamdesetogodišnji Žan Lik Godar, premda vrlo očekivan nije se danas pojavio u Kanu gde je u programu Izvestan pogled van konkurencije prikazano njegovo najnovije ostvarenje „Film socijalizam“.

Prema izveštajima agencija, slavni je reditelj u poruci Festivalu i hiljadama akreditovanih novinara naveo da su njegov dolazak sprečili razlozi „grčkog porekla“,što je proizvelo dilemu da li se radi o grčkoj dužničkoj krizi ili, pak, o sižeima koje je koristio u filmu a tiču se grčke kulturne istorije.

„Film socijalizam“ sniman je pretežno na mediteranskom kruzeru, na kojem protagonistiraspravljaju o politici u širokom vremenskom opsegu, od antičkog doba do današnjih dana. Tako je dobijen tipičan godarovski refleksivni miks, u današnjem dobu tekstuelno najbliži SMS porukama. Kritičari su film primili sa respektom, a slavna francuska rediteljica Anjes Varda izjavila je da je film prožet dobro znanim Godarovim intelektom i ironičnim diskursom.

Izveštači iz Kana podvlačili su da je „Film socijalizam“ došao pet decenija nakon kultnog Godarovog ostvarenja „Do poslednjeg daha“.

U moru zvezda, na Kroazeti se danas pojavila manekenski supermodel Naomi Kembel (na fotografiji) koja je došla na projekciju filma „Beautiful“.





http://www.youtube.com/v/SS09nVRBimo&hl=en_US&fs=1&

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari