Pretposlednji dan Kanskog festivala pripao je harizmatičnom i kontroverznom ruskom reditelju Nikiti Mihalkovu i njegovom filmu EGZODUS (kod nas se prevodi kao OČEKIVANJE), koji se takmiči u zvaničnoj konkurenciji. EGZODUS je drugi deo njegovog poznatog ostvarenja VARLJIVO SUNCE za koji je 1994. dobio glavnu nagradu u Kanu, i, godinu kasnije, Oskara za najbolji strani film.

EGZODUS je ratna epopeja (Drugi svetski rat), i najskuplji ruski film svih vremena: koštao je četrdeset miliona dolara. Mihalkov trpi napade da je iskoristio svoje veze sa Putinom i Kremljom da bi dobio takav, do sada nezamisliv budžet.

I u Kanu je, danas, na konferenciji za štampu imao niz teških pitanja. Jedno, ključno, ticalo se rediteljevog odnosa prema Staljinu. Mihalkov je odgovorio: „Možete me mrzeti ili voleti, možete misliti da su moji filmovi dobri ili misliti da su loši, ali reći da je ovaj film glorifikacija Staljina čista je besmislica“.

U filmu igra Nadežda Mihalkova, rediteljeva ćerka (na fotografiji na naslovnoj, sa ocem). Film traje 150 minuta. Za četiri nedelje prikazivanja u Rusiji inkasirao je devet miliona dolara.

Sutra (nedelja) saopštavaju se i dodeljuju nagrade Festivala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari