Zlatnu palmu za najbolji film odneo je autor sa Tajlanda Apičatpong Verasetakul (Apichatpong Weerasethakul) za naslov UNCLE BOONMEE. Tako je večeras u Kanu odlučio devetočlani žiri kojem je predsedavao Tim Barton, nakon dvanaest festivalskih dana.

Primajući nagradu, Verasetakul je rekao da „zahvaljuje svim duhovima i sablastima Tajlanda koji su omogućili da bude ovde (u Kanu)“. Film je snimljen u koprodukciji Britanije, Tajlanda, Francuske, Nemačke i Španije. Ne samo kod žirija, i u kritičarskim redovima stajao je tokom Festivala vrlo visoko. Reditelj Verasetakul izjavljivao je ranije u Kanu da su njegove misli sa onima koji se u Bangkoku na ulicama tuku sa policijom u antirežimskim demonstracijama.

Gran pri Festivala dobio je Ksavijer Bovoa za film „Od bogova i ljudi“, najbolji reditelj je francuski glumac Metje Amalrik, najbolja glumica Žilijet Binoš a najbolji glumci – ravnopravno – Havijer Bardem i Elio Đermano.

Treba zabeležiti da je u zvaničnim saopštenjima za štampu Festivala upisano i ime Dane Komljena, studenta Fakulteta drmaskih umetnosti iz Beograda, koji je dobio treću nagradu za studente, u sekciji Sinefondasion.





http://www.youtube.com/v/Jk-EoUb0nvg&hl=en_US&fs=1&

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari