Kanski festival: Sarajevo dobitnik prve inaguralne nagrade "Global Production" za najbolji “Grad filma” 1Foto promo Sarajevo Film Festival

Novoustanovljena nagrada prestižnog svetskog filmskog časopisa „Screen International“ u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom sveta, premijerno je sinoć dodeljena na Kanskom festivalu, a prvi laureat inaguralnog priznanja „Global Production Awards“ postao je grad Sarajevo.

Žiri časopisa „Screen International“, jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom u svetu, Sarajevo je prepoznao kao najbolji “Grad filma”. Uz mnogobrojne prijave, Sarajevo je u ovoj kategoriji bilo u najužem izboru uz svega tri grada iz celog sveta: Velington (Novi Zeland), Kalgari i Trollhättan – Trolivud (Švedska).

“Dodjela nagrade Global Production je veliko priznanje za uložene napore i ostvarene rezultate u filmskoj produkciji prije svega za Obalu Art Centar, kao nosioca aplikacije ispred Grada Sarajeva. Ova prestižna nagrada je dokaz da je Sarajevo prepoznato kao centar filmske kulture i da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada”, izjavila je u Kanu gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nagrade „Global Production“ dodeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, filmske lokacije i druge delatnosti u filmskoj industriji.

“Global Production nagrada za Sarajevo je posebno važna: to znači da je strategija razvoja filmske i TV industrije u gradu prepoznata kao izuzetno kvalitetna. Ponosni smo zbog ovog svjetskog priznanja, mislim da će ono biti podstrek i institucijama i sektoru za još veći napredak u predstojećem periodu”, istakao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari