Kanski veterani se vraćaju na Kroazetu 1Iz novog filma Nikolasa Vinding Refna "The Neon Demon"

Novi filmovi Pedra Almodovara, Kena Louča, Džima Džarmuš a, Stivena Spilberga prikazuju se na Kanskom festivalu, koji će biti održan od 11. do 22. maja. Manifestaciju otvara već najavljeno novo ostvarenje Vudija Alena “Cafe Society”, a u konkurenciji za Zlatnu palmu je 20 naslova.

Almodovar, koji je otkazao sve konferenciji za novinare i intervjue nakon što je postao deo afere “Panama Papers”, u Kan dolazi sa filmom “Julieta”, čija je priča zasnovana na pripovetkama nobelovke Alis Manro. Drugi veteran koji se vraća u Kan je Ken Louč, koji je nakon poslednjeg ostvarenja “Džimijeva dvorana” najavio da odlazi u penziju. Ipak, dobitnik Zlatne palme za “Vetar koji njiše ječam” donosi naslov “I, Daniel Blake” o stolaru koji nakon što se razboli zbog birokratskih problema ne može da dobije pomoć države. Američki reditelj Džim Džarmuš će ove godine predstaviti dva nova filma “Paterson”, koji je deo glavnog programa, i dokumentarac o Igiju Popu “Gimme Danger”, koji je će biti prikazan u selekciji ponoć nih projekcija.

Danski autor Nikolas Vinding Refn, čiji su filmovi “Vožnja” i “Samo bog prašta” oduševili filmsku kritiku na Kroazeti 2011. i 2013, ovaj put donosi ostvarenje “The Neon Demon” o vampirima supermodelima u Los Anđelesu. Nove naslove u Kanu će prikazati i: braća Darden, Džef Nikols, Ksavijer Dolan, Brilijante Mendoza, Olivije Asajas, Bruno Dumon… U trci za Zlatnu palmu rumunska kinematografija imaće dva predstavnika Kristija Puiua (“Smrt gospodina Lazareskua” i “Aurora”) i Kristijana Munđiua (“4 meseca, 3 nedelje i 2 dana” i “Iza brda”).

Festival koji je često bivao kritikovan zbog izostanka ženskih autora, ovaj put u glavnom programu ima filmove tri rediteljke Britanke Andree Arnold “American Honey” u kome glavnu ulogu igra Šaja Labaf, zatim francuske glumice i rediteljke Nikol Garsija “From the Land of the Moon” o Drugom svetskom ratu i Nemice Maren Ade “Toni Erdmann”.

U glavnom programu je i peti rediteljski film Šona Pena “The Last Face” koji govori o humanitarnim radnicima u Africi, a glavne uloge igraju Havijer Bardem i Šarliz Teron. Van konkurencije biće prikazan film Penove koleginice Džodi Foster “Money Monster” u kome Džordž Kluni igra televizijskog voditelja koga kidnapuje čovek (Džek O’Konel) besan na ulogu banaka u finansijskoj krizi. Premijeru u Kanu imaće i novi film Stivena Spilberga “Disney’s the BFG” sa dobitnikom Oskara Markom Rajlansom u glavnoj ulozi. Iznenađenje ovogodišnje selekcije je novi film Pola Verhovena, reditelja ostvarenja “Niske strasti”, “Ela” u kome Izabel Iper igra žrtvu silovanja koja pokušava da uhvati svog napadača.

Selektor Tjeri Fremo i predsednik festivala Pjer Leskur objavili su juče i filmove koji su se našli u selekciji Izvestan pogled. Oni su saopštili imena ukupno 49 naslova iz 28 zemalja, koji su izabrani od 1.869 prijavljenih ostvarenja. Među njima ovaj put nisu bili, kako se očekivalo, novi filmovi Terensa Malika ni Emira Kusturice. Kao što je već poznato, predsednik ovogodišnjeg žirija je reditelj “Pobesnelog Maksa” Džordž Miler.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari