„Kao da plešu oro, ne poseduju nikakvu asocijaciju na herojstvo": Branislav Dimitrijević za Danas o novom muralu na mestu prekrečenog posvećenog oslobođenju Beograda 1Foto: novi mural Tijana Ristev

Osvanuo je novi mural na zgradi Instituta za mentalno zdravlje posvećen danu oslobođenja Beograda, na mestu nekadašnjeg murala „20. oktobar“ Udruženja Kurs, koji je, nedavno, tri dana pred obeležavanje osam decenija od oslobođenja glavnog grada prekrečen a da o tome nisu ni obavešteni njegovi autori.

Mural udruženja Kurs stajao je na zgradi Instituta 10 godina , a da stvar bude još paradoksalnija finansiran je sredstvima Ministarstva kulture 2014. godine preko konkursa za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Za razliku od prekrečenog murala Kursa, koji kao polazište za svoj rad, često koriste arhivski materijal u kombinaciji sa poezijom/prozom i vizuelnim jezikom revolucionarnih borbi i progresivnih pokreta iz prošlosti koje prevode u savremeni umetnički i politički kontekst, novi mural očito kreće od drugačijeg stanovišta.

Neko bi kad pogleda novi mural ironično mogao zaključiti da je oslobođenje Beograda bilo igra sa loptom, ali više je ovde stvar kako kaže istoričar i teoretičar umetnosti Branislav Dimitrijević za Danas da se jasna i snažna poruka prekrečenog murala 20. oktobar ukloni.

– Usporedba uništenog murala Udruženja Kurs i ovog novog Selakovićevog lekcija je o vizuelnoj ideologiji. Dok je izbrisani mural slao jasnu i snažnu poruku, cilj novog je da tu poruku ukloni i čitav događaj oslobođenja Beograda isprazni od njegovog istorijskog značenja – kaže Dimitrijević.

On skreće pažnju da novi mural njega ne asocira na herojstvo.

– Prazne muške šematizovane figure koje su se popele jedna drugoj na ramena, kao da plešu oro, ne poseduju nikakvu asocijaciju na herojstvo i značaj događaja, već sve deluje kao mural za nekakve sportske igre, univerzijadu, ili tako nešto. Cilj novog murala je isključivo brisanje starog, zarad politike istorijskog revizionizma nošene mržnjom prema antifašističkoj borbi  – zaključuje Branislav Dimitrijević.

„Kao da plešu oro, ne poseduju nikakvu asocijaciju na herojstvo": Branislav Dimitrijević za Danas o novom muralu na mestu prekrečenog posvećenog oslobođenju Beograda 2
Foto : Tijana Ristev

Kada je vest o tome da  su 17. oktobra nepoznata lica prekrečila mural 20. oktobar Udruženja Kurs prostrujala medijima i društvenim mrežama Opština Stari grad je saopštila da će na istom mestu biti izrađen mural posvećen obeležavanju 80 godina od oslobođenja Beograda.

„Naslikaće ga umetnici koji će biti angažovani od strane specijalizovane izložbe Ekspo 2027, kao deo pripremnog programa urbanih umetničkih intervencija koje će trajati u kontinuitetu do održavanja same izložbe“, navela je opština Stari grad za Radio Slobodna Evropa.

Dodali su, da su u sklopu toga započete različite aktivnosti i da su jedna od njih ulični mozaici koje je uradio umetnik EMEMEM.

&

;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari