Karmen, jedna tragedija 6, 9. i 15. septembra 1Karmen: Plakat

Čuveno delo Žorža Bizea, u režiji Ane Grigorović, a pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, biće izvedeno početkom septembra povodom obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture, saznaje Danas od osnivača i direktora Rossi festa koji organizuje svoju prvu opersku premijeru u Beogradu.

Prema rečima Zekića u duhu evropskih inicijativa velikih operskih kuća, Rossi fest predstavlja operu u ambijentalnom prostoru, u skladu sa merama, čiji je značaj veći od samog izmeštanja iz okvira institucije.

– Društveno angažovana opera izvan okvira pozorišne sale je jedinstvena prilika da se operskoj publici predstavi nova forma umetničkog istraživanja i svetskog trenda, koji konačno dolazi i kod nas. Karmen, jedna tragedija pokazuje pravac u kojem se opera razvija, postavljajući pred publiku delo značajno izmenjeno, a da nije izgubilo ništa od svoje prepoznatljivosti i autentičnosti. Produkcija Rossi festa u fokus stavlja socijalno pitanje života Roma i migranata u sistemu evropskih zemalja, koje u sklopu migrantske krize 2015-2019. godine se suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju potražuju ugrožene socijalne grupe – na pravo kretanja, na pravo rada i naposletku na pravo slobodne ljubavi – kaže Zekić.

On je objasnio da se prostor romskog naselja u kojem se odvija radnja opere ne gradi kulisama, već se odabirom prostora Dorćol Placa i Slikarnice Narodnog pozorišta, kreira u živom i autentičnom prostoru, kao i da publika neće biti puki posmatrač, već učesnik u radnji, gost u životnom prostoru likova.

Inače, ovakav koncept, kao i sama adaptacija opere, do sada nije izvođena u Srbiji. U produkciji učestvuju mladi ali afirmisani kreativni tim saradnika i izvođača, koje domaća publika već prepoznaje. Za scenografiju je zadužena Dunja Kostić, kostime Ivana Ivić, koreografiju Tamara Pjević i video Matija Novaković. Uloga Karmen poverena je Nataši Rakić, Hozea Stevanu Karancu i Marku Živkoviću, Eskamilja Vuku Zekiću i Luki Joziću, Mikaele Katarini Radovanović, Lilasa Pastja Nemanji Stamatoviću, Garsije Đorđu Živadinoviu Grguru i Zunige Pavlu Žarkovu.

Karmen, jedna tragedija biće izvedena 6. 9. i 15. septembra, a karte se mogu kupiti online ili preko prodajnih mesta u knjižarama Vulkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari