Katolici traže zabranu filma „Benedeta“ u kom se statua Device Marije koristi kao seks igračka 1Foto: Screenshot/You Tube

Holandski režiser Pol Verhoven izaziva kontroverze zbog svojih filmova od kada je sedamdesetih godina prošlog veka postao slavan.

Njegov najnoviji film “Benedetta”, zasnovan po istinitoj priči, odnosno životu časne sestre Benedete Karlini, od danas se prikazuje u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Međutim, katolička aktivistička grupa u Belfastu pokrenula je peticiju kako bi zabranila prikazivanje ovog filma na Veliki petak.

Podsetimo, katolici slave Uskrs u nedelju, 17. aprila.

Zašto peticija? U filmu se, između ostalih, prikazuje i scena u kojoj se časne sestre, od kojihe je jedna Bendeta, seksualno zdovoljavaju sa statuom Device Marija.

Dejmijen Marfi, predstavnik irske hrišćanske grupe, rekao je za Belfast telegraf, prenosi B92, da je “film prevara i ništa drugo nego očigledan napad na katoličku veru”, kao i da je prikazivanje ovog filma “kalkulisana uvreda svim hrišćanima” i da je sramotno da se to dopušta na ovako bitan dan, odnosno Veliki petak.

Inače, film je pokrenuo lavinu komentara od momenta kada je premijerno prikazan u Kanu.

Verhoven, koji do “Benedete” nije snimao od 2016. godine, izjavio je da ne razume kako neko može da nešto što se dogodilo 1625. naziva bogohuljenjem.

“Ne možete menjati istoriju ni stvari koje su se dogodile, a film sam bazirao na onome što se dogodilo. U ovom slučaju je glupo koristiti reč bogohuljenje”, rekao je ovaj poznati reditelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari