Kejt BlančetFoto: EPA-EFE/JAVIER ETXEZARRETA

Slavna australijska glumica Kejt Blančet ovenčana je sinoć nagradom za životno Donostia na Filmskom festivalu San Sebastijan.

Prestižnu nagradu glumici je na svečanosti uručio reditelj Alfonso Kuaron.

Kako piše Nova.rs, primajući značajno priznanje Kejt Blančet je nazvala meksičkog reditelja, s kojim je nedavno radila na mini seriji „Disclaimer“, čija je premijera zakazana za 11. oktobar na platformi Epl, „jednim od najznačajnijih svetskih umetnika“.

– Rad s tobom jedna od najvećih privilegija u mojoj karijeri. Serija „Disclaimer“ je eksperiment, ali ti uvek eksperimentišeš i tražiš način kako da film preneseš na malo platno, a da ga ne potrošiš – obratila se Kuaronu laureatkinja Blančet zahvalivši mu se i na svim onim plodnim razgovorima o budućnosti industrije i kinematografije, ali i genijalnosti koja ju je inspirisala.

Pre nego što joj je Alfonso Kuaron uručio nagradu publici se, doduše iz Venecije, obratio glumac Džordž Kluni. Obraćanje je započeo ukazivanjem na razlike između glume kao profesije i glume kao umetnosti.

Kejt Blančet
Foto: EPA-EFE/JUAN HERRERO

– Tokom istorije imamo samo nekoliko glumaca koje slavimo. To su: Marlon Brando, Ketrin Hepbern, Montgomeri Klift, i kasnije Meril Strip i Džek Nikolson i Robert de Niro. Mali je to prostor, ali Kejt, ti si u njemu – poručio je Kluni iz Venecije, dodavši kako je srećan što je imao priliku i da glumi s Kejt Blančet, ali i da joj bude reditelj.

– Sve oko sebe činiš da se osećaju srećnim što imaju šansu da rade s nekim tako darovitim i ljubaznim. Ponosan sam što si mi prijateljica.

Objasnio je, šaleći se, Kluni i zašto nije došao u San Sebastijan, već se obraća putem video poruke iz Venecije…

– Da nisam u Veneciji, da ne pijem, i da na sebi imam pantalone bio bih tu da podignem čašu i čestitam ti uživo na sjajnoj nagradi!

A velika australijska glumica, kojoj je odata počast za ogroman opus, priznala je pred publikom u San Sebastijanu da ju je „čudna i eklektična karijera vodila na mnoga nepoznata mesta“:

– Ako postoji jedna konstanta u mojoj karijeri onda je to moja žudnja za znanjem. Potraga za saznavanjem toga šta znači biti ljudsko biće – objasnila je Blančet, dodajući kako je svet danas prilično nesigurno mesto ukoliko želite da imate život ispunjen kreativnošću.

Kejt Blančet
Foto: EPA-EFE/JUAN HERRERO

– Ali, nesigurnost i sumnja su ključ svakog projekta. Morate sebe da maltene ponizite i kažete: „Ne znam, tu sam da saznam“. Ta neizvesnost, koja me „vozi“, može da bude veoma neprijatna, ali to je nešto što svi mi delimo kao ljudska bića. Brinem se samo da danas pokušavamo da iznađemo odgovore isuviše brzo.

Glumica je govor zaključila rečima da danas postoje samo „mala ostrva sigurnosti“:

– Hvala vam za ovo malo ostrvo sigurnosti. Zauvek sam zahvalna San Sebastijanu!

Pre Kejt Blančet nagradu Donostia poneli su Dejvid Kronenberg, Žilijet Binoš, Frensis Ford Kopola, Vudi Alen, Oliver Stoun, Agnješ Varda, Kosta Gavras, podseća „Dedlajn„.

Festival u San Sebastijanu počeo je 20. septembra, a 72. izdanje filmske smotre biće okončano 28. septembra dodelom nagrada najboljim ostvarenjima. U takmičarskoj selekciji su novi filmovi Odri Divan, Džošue Openhajmera, Fransoe Ozona, Paola Sorentina, Žaka Odrijara, Majka Lija…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari