kids festFoto: Filip Olćan

„Velika je stvar imati kontinuitet u zemlji Srbiji. Ono što Kids festu želim u narednih 20 godina je da dođe do mog rodnog Kostolca, Valjeva, Čačka i do svakog malog grada koji nema bioskop ni pozorište, da sva deca koja su uskraćena za divne stvari kao što su film, muzika, predstava, saznaju šta je to“, kazala je Bojana Vunturišević, muzičarka i ambasadorka jubilarnog 20. dečijeg filmskog festivala Kids fest, juče u klubu Lisabon (mts Dvorana), čestitajući dvadesetogodišnjicu.

Kids fest ove godine počinje 12. a traje do 20. oktobra, a film koji ga otvara je „Planeta 7693“.

Igor Stanković, osnivač i direktor Kids fest-a, podsetio je da su prethodni ambasadori bili: Ivan Jevtović, Nataša Tapušković, Nebojša Dugalić, Boris Pingović, sve do velikog Uroša Petrovića i najvećeg po značaju za dečije odrastanje, LJubivoja Ršumovića.

Ovogodišnja ambasadorka je dodala da se na svaki filmadžijski poziv odaziva, a pogotovu na dečiji.

– Prvi put sam došla na Kids fest 2017. godine sa svojim DF horom. Tada smo Kids fest otvorili prvi put obučeni u crno, kao „darkerski“ dečiji hor, specifičan i zabavan. Kids fest otvaramo i ove godine, isto obučeni u crno, ali su nam misli šarene i vesele – kazala je Vunturišević.

Gojko Berkuljan, reditelj filma „Planeta 7693“, kazao je da su film radili u želji da prikažu stvari koje su oni voleli tokom odrastanja, kao klinci, sa takvom estetikom i kinematografskim uticajima.

– Želeli smo sa time da se igramo. Da stvorimo nešto što nije usko vezano za jednu ciljnu grupu, već nešto u čemu cela porodica može da uživa. Dali smo mašti na volju, gledali kroz naše sazrevanje. Crpeli smo inpiraciju iz karaktera iz detinjstva, a bilo je tu dosta neverovatnih, ali i bizarnih situacija – to su te devedesete koje su nudile masu materijala koje smo pokušli da inkorporiramo u priču kroz određene situacije i karaktere – objasno je Berkuljan inspiraciju za film.

Kristina Stevović Obradović glumica koja tumači ulogu majke u filmu primetila je da obilje paradoksa krasi svaku mamu, pa i nju, tako i njenu ulogu u filmu. U filmu glume i Ilija Pejaković, dečak koji igra glavnu ulogu, Andrija Kuzmanović i drugi.

Priča prati devetogodišnjog dečaka Luku koji živi sa sestrom i roditeljima u veoma zanimljivom komšiluku na periferiji grada. Tokom jednog vrelog leta, njihovu idiličnu i veselu porodicu potresa događaj koji potpuno narušava međusobne odnose i dovodi do konfliktnih situacija u kojima Luka ne uspeva da se snađe. Roditelji se udaljavaju jedno od drugog, sestra Sandra se ne uklapa u svoje tinejdžersko društvo, a Luka ostaje usamljen i zabrinut. Izlaz iz svih problema traži u svojoj mašti.

Bojana Vunturišević na šarenom i veselom početku jubilarnog dečijeg filmskog festivala Kids fest 1
Foto: MCF Promo

Publika će pored ovoga biti u prilici da pogleda još 18 ostvarenja. Od toga 12 premijera i šest repriza. Filmovi koji će biti prikazivni na više lokacija u Beogradu, kao i u drugim gradovima Srbije, dolaze sa različitih geografskih destinacija.

Najviše je evropskih ostvarenja, ali i film iz Pakistana „Staklar“ rađen tradicionalnom, ručno crtanom, animacijom, sinhronizovan na engleski. Tu je i film „Bambi“, adaptaciju origlnalnog „Bambija“, sa pravim životinjama u glavnim ulogama, kao i film „Arsenije oprezni i kamen sreće“ iz Finske, čiji će reditelj biti gost festivala i razgovarati sa publikom.

„Tajanstvena šuma“ francuske produkcije imala je premijeru na festivalu u Kanu, tu je i japanski anime „Boje srca“, kao i igrani film „Mesi iz Bagdada“.

Već od danas se mogu gledati ostvarenja koja su obeležila prethodna izdanja Kids festa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari