20. Kids Fest, radioniceFoto: promo

Najavljeni jubilarni dečiji filmski festival KIDS FEST pored bogatog filmskog programa, ove godine, tokom svog devetodnevnog održavanja od 12. do 20. oktobra, organizuje u mts Dvorani i veliki broj raznovrsnih i kreativnih radionica.

„Muzej afričke umetnosti“, „Centar za promociju nauke“, „Francuski Institut“, “Turtle Escape Room” samo su neke od institucija i organizacija čiji će programi i aktivnosti dopuniti već objavljeni filmski program festivala.

U nedelju, 13. oktobra u organizaciji „Tandara Mandara“ održaće se turnir u društvenim igrama koje imaju za cilj da osim što zabavljaju, testiraju reflekse i uvežbaju precznost učesnika, ujedno podstiču i kreativnost i takmičarski duh, nepropuštajući i prateći smeh.

Početkom naredne nedelje, 14. i 15. oktobra, „Centra za promociju nauke“ omogućio je prisustvo mobilnog planetarijuma u mts Dvorani koji će edukativnom pričom voditi prisutne kroz virtuelno putovanje kroz svemir.

Ulaskom u kupolu planetarijuma, naučni demonstratori podučavaju i govore o kometama, planetama, sazvežđima, galaksijama, a prisutna deca imaće priliku da nauče i šta su meteorske kiše, kakav je sastav Saturna i druge zanimljive i informativne stvari.

U ponedeljak 14. oktobra organizovana je i audicija za sinhronizaciju najnovijeg animiranog filma „Dušica Eli“ koji u bioskope stiže uskoro, tokom jeseni. Za vreme audicije žri, u čijem sastavu je i muzičar Marko Kon, odabraće glumca ili glumicu za jednu od uloga u filmu.

Animacija prati priču o Eli, malom ženskom duhu, koja živi bez krova nad glavom, i koja susretom sa neobičnim stanovnicima Voza duhova, u koji upada, pronalazi mesto kom pripada. Nenamerno, ona uspeva da privuče pažnju spoljnog sveta.

Udruživanjem sa šarolikom ekipom čudovištnih bića, spašava ne samo budućnost Voza duhova već i svoju jedinu šansu, da konačno ima sopstvenu porodicu.

Pored pomenutih radionica, takođe od ponedeljka pa do kraja festivala, svakog dana od 12h do 18h, posetioci KIDS FEST-a moći će da se oprobaju u rešavanju Escape Room zagonetki, koje se organizuju u okviru Turtle Escape Rooms-a.

Kao i svake godine KIDS FEST čine filmovi različitih kinematografija, a francuski dečiji filmovi su neizostavno jedni od njih. U skladu sa tim, Francuski Institutu takođe je potvrdio svoje prisustvo na festivalu i u sredu 16. oktobra, kada će tokom dana biti prikazana tri frankofona filma, pre svake od projekcija organizovane su posebne radionice na temu Olimpijskih igara, a u subotu 19.10. priređeno je i upoznavanje kulture Francuske, na koju se već može prijaviti grupa učenika.

Dugog vikenda festivala, u subotu, na programu će biti i kreativne radionice Muzeja afričke umetnosti, Radionice škole stripa i ilustracije Đorđe Lobačev, Sito-štampa sa Matrijaršijom uz pomoć koje, svako ko donese ceger ili majicu, može da napravi svoju opremu za bioskop. Jezička radionica u okviru London Gates-a, koju će voditi profesori engleskog jezika, zakazana je za drugi vikend festivala, 19. i 20. oktobra.

Podsetimo, pored kreativnih radionica, primarni porgram KIDS FEST-a i dalje čine filmska ostavrenja za najmlađe kojih ove godine ima 13 premijernih i 6 repriznih, među kojima će biti i Diznijeve poslednje avanture.

Film srpske koprodukcije „Planeta 7693“, otvriće u subotu 12. oktobra, u mts Dvorani,  s početkom od 15h 20. KIDS FEST.

Detaljnije informacije o programu mogu se pronaći na sajtu festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari