Kijanu RivsKijanu Rivs, Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Kijanu Rivs, nastupio je na Arsenalu sa svojim bendom Dogstar.

Kijanu Rivs poznat po svojoj skromnosti i velikodušnosti, rođen je 2. septembra 1964. godine u Bejrutu, Liban, ali je odrastao u Torontu. Od ranih dana, Rivs se suočavao sa mnogim izazovima i tragedijama koje su oblikovale njegov život i karijeru.
Njegov otac, zavisnik od heroina, napustio je porodicu kada je Kijanu imao samo tri godine, ostavljajući njegovu majku da se sama snalazi. Kijanu je imao teško detinjstvo, pateći od disleksije i nikada nije maturirao.

Ipak, uprkos teškim počecima, Rivs je uspeo da pronađe put do glume. Prvi put je skrenuo pažnju na sebe u filmu River’s Edge, dok su mu komedije Bill & Ted’s Excellent Adventure i njen nastavak Bill & Ted’s Bogus Journey donele veliku prepoznatljivost. Kijanu je nastavio da gradi svoju karijeru kroz raznovrsne uloge, od čuvene akcije Speed do naučno-fantastičnih blokbastera The Matrix i njegovih nastavaka, kao i umetničkih filmova poput My Own Private Idaho.
„Independent“ je u jednom od svojih tekstova zaključio da je Rivs najpodcenjeniji glumac svoje generacije i najtužnij čovek na svetu.

Kijanu Rivs, tihi heroj Holivuda 1
Kjanu Rivs, foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Njegov život je obeležen brojnim tragedijama. Njegov najbolji prijatelj, mladi glumac River Finiks, preminuo je od predoziranja 1993. godine. Rivs se nikada nije pomirio sa njegovom smrću. „River je bio izuzetan čovek i glumac. Izvrsno smo se slagali i jako mi nedostaje. Često mislim na njega“, rekao je jednom prilikom.

Pet godina kasnije, Rivs je doživeo još jednu tragediju. Njegova tadašnja devojka, glumica Dženifer Sim, bila je u osmom mesecu trudnoće kada su izgubili dete. Nakon ovog gubitka, par se rastao, a Dženifer je potonula u poroke. Godinu i po dana kasnije, nastradala je u saobraćajnoj nesreći dok se vraćala sa žurke rok pevača Merilina Mensona. Kijanu je bio potpuno slomljen njenom smrću.

Kijanu Rivs, tihi heroj Holivuda 2
Matiks ga je proslavi, foto:Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Ubrzo je Kijanuova sestra obolela od leukemije. On je postao njen staratelj i posvetio se njenoj nezi. Zbog toga je često donirao novac za kampanje protiv raka, želeći da pomogne i drugima koji se suočavaju sa ovom teškom bolešću.
Kijanu Rivs je zaista izuzetan čovek, kako zbog svojih glumačkih sposobnosti, tako i zbog svoje skromnosti i velikodušnosti koja ga izdvaja među holivudskim zvezdama.

Kijanu Rivs
Kijanu Rivs, foto: HEMDALE – Album / Album / Profimedia

Poznato je da koristi metro kao prevozno sredstvo i često se može videti kako razgovara sa beskućnicima, ponekad čak i deleći piće sa njima. Njegovi fanovi u šali kažu da je on jedina holivudska zvezda koja sama nosi sve svoje kese iz kupovine.
Slavni glumac je i je tvorac je i koscenarista stripa BRZRKR.

BRZRKR, prvi strip Kijanu Rivsa, najskuplji je strip na Kikstarteru ikada, i najprodavaniji originalni strip serijal u poslednjih 25 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari