Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mo Jan stao je u odbranu cenzure kao nečega što je potrebno kao sigurnosna provera na aerodromu. Ta njegova izjava svakako neće naići na odobravanja na zapadu gde je već kritikovan zbog svog članstva u Komunističkoj partiji i nespremnosti da govori protiv vlade svoje zemlje. Takođe, Jan je nagovestio da se neće pridružiti apelu za oslobađanje Liu Ksiaboa, zatvorenog laureata Nobelove nagrade za mir iz 2010. godine.


Janova izjava u Stokholmu, na konferenciji za novinare, svakako neće umanjiti kritiku koja ponajviše stiže od organizacija za ljudska prava koji mu zameraju da bi trebalo više da se zalaže za slobodu govora.

Mo je u Stokholmu izjavio kako smatra da cenzura ne treba da stoji na putu istine, ali da bilo kakve klevete i glasine moraju da budu cenzurisane. „Takođe se nadam da će cenzori, svaki za sebe, imati najviše principe“, dodao je Mo Jan. On je cenzuru uporedio sa kontrolom na aerodromima „Kada sam prolazio kroz carine svi su želeli da me pregledaju, skidali su mi kaiš i cipele. Ali, ja mislim da su te provere neophodne“, rekao je on.

Mo Jan će Nobelovu nagradu za književnost dobiti narednog ponedeljka. Inače, novi laureat je dobio kritike i od Herte Miler, dobitnice ove nagrade 2009. godine, koja je njegov izbor nazvala „katastrofom“, a Moa optužila da štiti cenzorske zakone. Kina ne dozvoljava postojanje opozicionih partija i sprovodi striktnu kontrolu medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari