Kultni film „Valter brani Sarajevo“ reditelja Hajrudina Šibe Krvavca imaće svoj rimejk. Ono što je bend Dubioza kolektiv naslutio svojom pesmom, uskoro će se i ostvariti. Naime, čuveni klasik jugoslovenske kinematografije oživeće Filmski centar Sarajevo sa Jadran filmom i kineskim filmskim kompanijama „China Star Media“, „Hong Kong Satellite International Media Group“ i „Golden Crystal Scienc“, koji su juče potpisali ugovor o saradnji.

– Filmski centar Sarajevo, kao pravni naslednik Bosna filma, koji je producirao ovo ostvarenje, već četiri godine intenzivno radi na projektu rimejka filma „Vlater brani Sarajevo“ – kaže za Danas reditelj i direktor FCS-a Adis Bakrač. On ističe da je rimejk veoma zahtevan jer je u pitanju legendarni film, za koji još uvek vlada veliko interesovanje širom sveta. Kako kaže, u saradnji sa Jadran filmom i kineskim partnerima, budžet filma biće sedam miliona evra od kojih će pet miliona biti investirano u snimanje u BiH, odnosno biće vraćeno BiH kinematografiji.

– Film će biti snimljen na originalnom jeziku, sa domaćom filmskom ekipom, ali će reditelj biti iz Kine. Reč je o velikom imenu kineske kinematografije koje još uvek ne smem da otkrivam. Ali u umetničkom delu učestvovaće i domaći autori – ističe Bakrač i dodaje da su u toku prijave za ulogu Valtera, kao i da će u najvećoj meri biti angažovani BiH glumci i filmski radnici.

On najavljuje da će produkcijske pripreme početi odmah, a da je snimanje planirano za 2015. Kako kaže, premijera se može očekivati krajem sledeće godine ili početkom 2016.

– „Valter“ je vrlo važan film i ne možemo da snimimo njegov rimejk na brzinu. Hteli smo da to uradimo ozbiljno i kako valja. Želimo da rimejk bude što sličniji originalu – napominje direktor FCS-a.

Kao vlasnik ostvarenja „Valter brani Sarajevo“, Filmski centar Sarajevo je pre tri godine završio restauraciju i digitalizaciju originalnog filma iz 1972. godine. Čuveni film predstavlja slobodnu interpretaciju biografije antifašističkog borca iz Drugog svetskog rata Vladimira Perića Valtera. Scenario su, pored Šibe Krvavca, potpisali i Đorđe Lebović, Momo Kapor i Sava Pređa, a glavni glumac Velimir Bata Živojinović je zahvaljujući ulozi Valtera doživeo mitske dimenzije popularnosti, posebno u Kini, gde je ovaj film ostvario neverovatan uspeh.

Legendarni Valter i u stripu

Legendarni Valter ovih dana se vratio u Sarajevo i u crtanom obliku. Svojevremeno najtiražniji strip u SFRJ „Valter brani Sarajevo“ autora Ahmeta Muminovića, koji i u Kini štampan u nekoliko miliona primeraka, otvoriće novu biblioteku izdavačke kuće Agarthi Comics pod nazivom Bosančica, posvećenu BiH strip izdanjima. Zanimljivo je da izdanje sadrži i detaljnu biografiju Vladimira Perića Valtera, te da uz strip koji se sastoji od šest epizoda na 90 stranica, kao dodatak, ima fotogaleriju ratnog puta Valtera i njegove sahrane u Sarajevu nakon pogibije prilikom borbi za oslobođenje grada, sa 55 do sada neobjavljenih fotografija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari