Kipar izložio vraćene dragocenosti koje je svojevremeno opljačkao turski trgovac 1Foto: AP Photo/Petros Karadjias

Na Kipru je otvorena izložba dragocenosti od kojih su neke stare hiljadama godina, koje su vraćene pošto ih je jedan turski trgovac umetničkim delima pre nekoliko decenija opljačkao iz te etnički podeljene ostrvske zemlje.

Ajdin Dikmen je te predmete odneo s otcepljenog severa zemlje, posle podele Kipra 1974. godine, kada je Turska izvršila invaziju zbog državnog udara koji su organizovale pristalice unije s Grčkom.

Ti antikviteti su čuvani u Nemačkoj, čije su ih vlasti zaplenile 1997. godine, a posle dugotrajne sudske borbe su vraćene u tri navrata, poslednji put ove godine, prenosi Beta.

Na svečanom otvaranju izložbe u ponedeljak u Arheološkom muzeju Kipra predsednik Nikos Hristodulidis je rekao da uništavanje kulturnog nasleđa svake zemlje, kao što se vidi u nedavnim sukobima, jeste „namerna kampanja kulturnog i verskog čišćenja, koja ima za cilj eliminisanje identiteta“.

Među 60 nedavno vraćenih izloženih predmeta su i nakit i idoli u obliku ptica iz Bronzanog doba 3500-1500 pre naše ere.

Među antikvitetitima koje je Dikmen opljačkao, a vraćeni su pre mnogo godina, nalaze se 1.500 godina stari mozaici svetaca Luke, Marka, Mateja i Jakova. To su retki primerci ranohrišćanskih dela koji su preživela Ikonoborački period u osmom i devetom veku kada je većina takvih dela uništena.

Kiparske vlasti i pravoslavna crkva decenijama su na aukcijama i na crnom tržištu „lovile“ opljačkane antikvitete i vekovima stare relikvije odnete iz čak 500 crkava.

Kustoskinja muzeja za antikvitete Eftihija Zahariju rekla je na otvaranju izložbe da je Kipar poslednjih godina imao koristi od promene stava vlasti mnogih država koje su počele repatrijaciju antikviteta sumnjivog porekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari