Kiril Serebrenikov "objavljuje rat svakom gmazu što komotno spava, svakom odanom keru što brani bahatu vlast!" 1Foto By Natalija Korenovskaya

Posle Bitefa 2002, kada je našu publiku oduševio svojim nastupom i predstavom „Plastelin“, potom i 2015, kada je kao već veliko evropsko ime došao sa ostvarenjem „Mrtve duše“, ruski reditelj Kiril Serebrenikov vraća se na našu scenu beogradskom verzijom projekta „Obična priča“, koji će premijerno biti izveden večeras, u 19h, u Centru za kulturu „Vlada Divljan“.

Predstava u kojoj igraju i naši glumci prve aplauze i ovacije dobila je sinoć na pretpremijeri, organizovanoj za kritičare, predstavnike medija i kulturne javnosti, i mada Serebrenikov sada nije u Beogradu, njegova „Obična priča“ svakako je ekskluzivni događaj za naše pozorište i kulturu.

Kiril Serebrenikov "objavljuje rat svakom gmazu što komotno spava, svakom odanom keru što brani bahatu vlast!" 2
Foto by Natalija Korenovskaya

Jedan od vodećih ruskih i evropskih filmskih i pozorišnih reditelja, veliki kritičar putinizma i disident trenutno živi i radi u Berlinu, posle pritvora kada je aprila prošle godine napustio Moskvu, a njegova „Obična priča“ počinje angažovanom pesmom koju izvode Luka Grbić, koji igra glavnog junaka, i muzičari:

„Objavljujem rat svakom gmazu što komotno spava, Svakom odanom keru što brani bahatu vlast! Samo rat svakom zombiju kome je isprana glava I lopovima koji grabe tuđe u slast! Govoriću dok ne bude kasno, dok mi je čitava glava, Dok vojnička čizma ne izbije glas i u srcu mi reč ne uspava!

Objavljujem osvetu svetu bez misli i stava, Lažnim prorocima koji nude jeftini spas, Svakom borcu za život u raljama kapitala, Tupoj masi što ćuti i trpi i ne diže glas!..“

Pored režije Serebrenikov potpisuje i dramaturgiju, scenografiju i kostime, a iza njegove beogradske „Obične priče“ stoji platforma “DrugDrugu”, čiji je cilj da doprinese integraciji ruskojezične zajednice u srpski kulturni prostor i umetničkoj saradnji.

Istoimenu predstavu po antologijskom delu Ivana Gončarova iz 1847. godine, Serebrenikov je u savremenoj verziji prvi put postavio u „Gogolj“ centru u Moskvi 2015, i bila je apsolutni hit, a ona je sada delimično „preneta“ u Beograd, sa „mešovitom“ glumačkom ekipom, i igra se na dva jezika.

U uzbudljivoj igri koja traje gotovo četiri sata sinoć je zablistao naš mladi glumac Luka Grbić, u liku glavnog junaka Gončarova, Aleksandra Saše Adujeva, zbog koje je savršeno savladao i ruski jezik.

Kiril Serebrenikov "objavljuje rat svakom gmazu što komotno spava, svakom odanom keru što brani bahatu vlast!" 3
Foto By Elena Lekhova

Za ulogu naivnog, idealističkog mladog plemića koji iz provincije dolazi u Sankt Peterburg, ali se razočaran u ljudsko poštenje i sam priklanja sistemu, Grbić je zasluženo osvojio višeminutne aplauze prepunog gledališta.

– Bio sam šokiran kada sam dobio poziv za kasting, za predstavu koju režira Kirili Serebrenikov. Nisam mogao da verujem da mi se to događa, a još veći šok sam doživeo kad sam dobio ulogu – rekao je Luka Grbić pred premijeru „Obične priče“.

Višemunutnim ovacijama ispraćeni su i Aleksej Agranovič za lik Petra Adujeva, Dragana Varagić koja je u ulogama Sašine majke i Marije Ljubecke takođe sjajna, Marija Poježajeva (Nađa), Irina Tepluhova (Liza), Danica Maksimović za ulogu Julije Tafajeve (ali i nimalo lake muzičke deonice koje peva u predstavi), Kristina Jovanović, Luka Abramović…

Koreditelji su Filip Avdejev i Aleksej Agranovič, pomoćnici i asistenti reditelja Marija Đajić, Nadežda Rejzman i Ana Šalašova, iizvanrednu muziku komponovao je Aleksandar Manockov, a muzički rukovodilac je Jovan Stamatović Karić.

Video art potpisuju Ilija Šagaliov i Nikita Andrejev, svetlo Sergej Kučer, video projekcije Vladimir Grabarnik, ton Boris Sjomin i Zvonimir Jelušić, a reprize premijere „Obične priče“ zakazane su 1. i 2. novembra na istoj sceni „Vlada Divljan“.

Ekser u Putinovoj čizmi

Serebrenikov je poslednjih godina jedan od najvažnijih ruskih filmskih i pozorišnih reditelja u svetu, a zbog svojih demoktratskih nastupa, podršci LGBT zajednici, kritikama upućenim autoritarnoj ruskoj vlasti i cenzuri, u svetskoj kulturnoj javnosti predstavljen je i kao „ekser u Putinovoj čizmi“.

Zbog „antidržavnog“ angažmana 2020. bio je osuđen na tri godine zatvora uslovno u zabranu da napusti Rusiju. Kazna mu je smanjena posle godinu i po dana, pošto je polovinu odslužio u kućnom pritvoru, bez kršenja zabrane i ograničenja koja su mu nametnuta, pa je aprila prošle godine uspeo da napusti Rusiju.

Serebrenikov se svrstava među najveće savremene stvaraoce evropske pozorišne i filmske scene – osnivač je pozorišta Gogolj Centar u Moskvi, režirao je u pozorištima „Čehov“, „Puškin“, „Sovremenik“, Nemačkom Dojčes Teatru u Berlinu, Talia Teatru u Hamburgu.., a njegovom predstavom „Crni monah“ otvoren je prošlogodišnji festival u Avinjonu.

Serebrenikov je 2022. proglašen za evropskog operskog Reditelja godine, predstave sa njegovim potpisom u Komische Oper u Berlinu, operskim pozorištima u Štutgartu i Cirihu, Državnoj operi u Beču i Bavarskoj, Narodnoj operi i baletu u Amsterdamu, kritičari su svrstali u muzičke događaje.

Kao retko koji reditelj, Serebrenikov je osvajao najveća priznanja na svetskim festivalima i za svoja filmska ostvarenja – “M)učenik”, “Leto”, “Petrovi pod gripom”, “Žena Čajkovskog”…, koji su prikazivani u glavnim takmičarskim programima Kana i Venecije, a 2018. postao je i komandant francuskog Ordena umetnosti i književnosti.

Kiril Serebrenikov "objavljuje rat svakom gmazu što komotno spava, svakom odanom keru što brani bahatu vlast!" 4
Foto By Elena Lekhova

Aleksej Agranovič i Platforma „DrugDrugu“

“Obična priča” je prvi projekat društveno-kulturne platforme “Drugdrugu”, koja je u našoj prestonici pokrenuta s ciljem podsticanja interakcije i saradnje ruske jezičke zajednice i srpske kulturne sredine.

Producent ove platforme je Aleksej Agranovič, glumac i reditelj, dugogodišnji saradnik Kirila Serebrenikova, koji je zajedno s glumcem i rediteljem Filipom Avdejevim radio na beogradskoj predstavi „Obična priča“, organizovao kastinge, probe, neprekidne konsultacije sa Serebrenikovim…

– Avdejev i ja igrali smo u „Običnoj priči“ u „Gogolj“ centru i dobro znamo predstavu iznutra, a ideja nije bila da je samo obnovimo i izvedemo u Beogradu, nego da je prenesemo baš ovde, u današnji trenutak.

Srpske glumce je odabrao sam Serebrenikov, a kako nije bio u Beogradu, kasting smo organizovali tako što smo glumce koje smo pozvali snimali kamerom, i napravio je izbor na osnovu snimaka.

U „Običnoj priči“ je angažovana velika glumačka ekipa, tu su i srpski glumci koje smo odabrali Avdejev i ja, i verujemo da će ova predstava i kod vaše publike doživeti veliku popularnost, kao što je i kod naše, jer su se probe odvijale uz neprestane konsultacije sa Serebrenikovim – rekao je Agranovič.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari