Izložba “Staro Kladovo” na razglednicama i fotografijama 1Foto: FB Kladovo kroz vreme

U izložbenom holu biblioteke u Kladovu postavljena je izložba fotografija “Staro Kladovo” koja će trajati do kraja marta. Ovo je prilika da se stariji podsete, a mlađi Kladovljani vide svoj grad na nekadašnjim dopisnim kartama i razglednicama i fotografijama iz porodičnih albuma.

Pre dvadeset godina u  Centru za kulturu Kladovo došli su na ideju da pozovu svoje sugrađane da iz svojih porodičnih arhiva i zbirki sa ovom ustanovom kulture podele što starije fotografije i razglednice Kladova.

Tom je prilikom prikupljeno oko 160 različitih fotografija i najveći deo njih je digitalizovan, kazali su nam u kladovskom Centru za kulturu, dodajući da je u oktobru priređena prva izložba ovih dokumentarnih fotografija .

Akcija prikupljanja starih fotografija, razglednica, dokumenta i druge građe je nastavljena kroz projekat “Kladovo kroz vreme” i deo prikupljenog dokumentarnog materijala može da se vidi i na izložbi “Staro Kladovo”.

Čini je sto fotografija, a vremenska linija razvoja Kladova u ovoj postavci počinje dopisnom kartom iz 1902. godine na kojoj piše “Varoš Kladovo“. Izložene su i razglednica i fotografije s početka 19. veka koje prikazuju živopisnu varošicu na obali Dunava.

Izložba “Staro Kladovo” postavljena je u izložbenom holu biblioteke u Kladovu, otvorena je do kraja marta, a sve bogatija zbirka kako kažu u Biblioteci “Centar za kulturu Kladovo” uskoro će biti ovekovečena prigodnim katalogom i novom izložbom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari