Kladovo: Šarkamen, tetrarhijska rezidencija Maksimina Daje, obeležje istočne Srbije 1Foto: Korice monografije

Arheolog, muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu, Gordan Janjić, zajedno sa dr Sofijom Petković i Igorom Bjelićem, autor je monografije „Vrelo-Šarkamen kod Negotina tetrarhijska rezidencija Maksimina Daje“ koju ću večeras predstaviti Kladovljanima.

Jedini arheološki lokalitet u istočnoj Srbiji koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine je carska palata imperatora Galerija, Felix Romuliana ili Gamzigrad. Drugo antičko utvrđenje na istoku Srbije, carska palata Vrelo- Šarkamen u blizini Negotina, nije delilo srećnu sudbinu Gamzigrada.

Šarkamenu je posvećena monografija, autora Gordana Janjića, Sofije Petković i Igora Bjelića koji godinama istražuju ovaj lokalitet i ovom publikacijom ne samo stručnoj, već i najširoj javnosti skreću pažnju da će Šarkamen skoro vek i po od prvog pominjanja u literaturi s pravom postati opšte poznato obeležje istočne Srbije.

– Ova monografija nastala je kao ideja nas troje autora, koji smo i učesnici i realizatori projekta “ Vrelo-Šarkamen, arheološka istraživanja, prezentacija i promocija“, da na jednom mestu predstavimo sve do sada najznačajnije urađeno na pomenutom lokalitetu. To je urađeno sa osvrtom na sve dotadašnje bezuspešne pokušaje da se započne sa sistematskim istraživanjem, pa kroz prirodne karakteristike i sve do arheoloških otkrića i naučne interpretacije rezultata – objašnjava za Danas Gordan Janjić koji je na istraživanju Šarkamena od samog početka od 1994. kada je projektom rukovodio akademik Dragoslav Srejović.

Osim što su javnosti predstavljeni najnoviji rezultati arheoloških istraživanja Arheološkog instituta iz Beograda i Muzeja Krajine iz Negotina, predstavljeni su i rezultati arhitektonskih ispitivanja.

– Studiozna arheološka istraživanja obezbedila su podatke neophodne za dodatne arhitektonske analize, što je vodilo i ka pouzdanim konzervatorskim radovima. Neumoran tim istraživača i zaštitara polako, ali sigurno priprema kompleks carske palate na Šarkamenu da u javnosti zauzme mesto koje mu pripada. Možda uskoro dođe i vreme kada će moći da se razmišlja o ponovnom povezivanju Šarkamena i Gamzigrada kao u antičko doba – ovaj put kroz objedinjavanje spomenika na Svetskoj listi baštine, kao kompleksa rimskih carskih palata u istočnoj Srbiji – zapisao je u recenziji ove monografije dr Adam Crnobrnja.

O publikaciji čiji je izdavač Muzej Krajine u Negotinu, a objavljivanje omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja, večeras će pored Gordana Janjića govoriti direktor negotinskog Muzeja Krajine Ivica Trajković i direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo koja je organizator događaja, Žaklina Nikolić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari