Klarinetista Andreas Otensamer sa novosadskim kamernim orkestrom na dočeku 1

Gradski kamerni orkestar „Camerata Novi Sad“ objavio je nedavno novogodišnji video i najavio ovogodišnju sezonu, upravo ovu u kojoj će obogatiti muzičku scenu grada u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture. U četvrtak, 13. januara, kada grad i zvanično preuzima ovu važnu titulu,  Gradski kamerni orkestar će svirati u Svečanoj sali Gradske kuće sa svetski poznatim austrijskim klarinetistom Andreasom Otensamerom.

Ansambl u najavi ovogodišnje sezone navodi da je prošla godina bila izazovna za sve, ali da su oni uspeli i nju da ispune muzikom i da ostvare jedan dugo sanjani san, a to je da sa ponosom mogu da kažu da su postali, i zvanično, Gradski kamerni orkestar Camerata Novi Sad.

Ovu, 2022. godinu započinju još energičnije, sa koncertom sa svetski poznatim austrijskim klarinetistom Andreasom Otensamerom, koji će biti održan u četvrtak, 13. januara, sa početkom u 22 časa, u Svečanoj sali Gradske kuće u okviru svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture i Dočeka 7530. Klarinetista Otensamer je publiku širom sveta osvojio virtuoznošću i žanrovskom raznolikošću, a publika će upravo u četvrtak imati priliku da ga sluša i uveri se u to.

Nakon toga, članovi orkestra Camerata Novi Sad najavljuju mnoga iznenađenja u novoj koncertnoj sezoni.

“Očekuju nas saradnje sa značajnim imenima muzičke scene kao što su violočelistkinja Ksenija Janković, kompozitor i perkusionista Nebojša Živković, violinistkinja Simone Lamsma, violončelista  Jean Guihen Queyras,  i mnogim drugim. Osim toga, u ovoj godini nastavićemo projekat Carmina Burana sa sjajnim Stefanom Milenkovićem. Tu su i saradnje sa Enigmom Laibachom, a pratićemo i naše najbolje mlade talente. Izvešćemo nekoliko premijera, a zakazana su i snimanja”, ističu članovi ovog orkestra i najavljuju da ni tokom ove godine neće izostati koncerti za decu i sa decom.

Članovi ovog orkestra su sa razlogom ponosni i na koncert “Amadeus, Amadeus” koji su izveli na prošlogodišnjem izdanju Festivala NEO. Podsećamo, na tom koncertu, Camerata Novi Sad je izvela Mocartvou Simfoniju končertante sa solistima Benjaminom Ziervogelom na violini i Jožefom Bisakom na violi, kao i eko operu Pasija po Steli Antonija Pušića, tj. Rambo Amadeusa sa sopranistkinjom Natalijom Radić i Rambom Amadeusom.

Klarinetista Andreas Otensamer sa novosadskim kamernim orkestrom na dočeku 2

Kamerni orkestar Camerata Novi Sad osnovan je 1988. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članovi orkestra čine najbolji umetnici Akademije, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti.

Tako su neki od bivših članova Camerate sada ugledni solisti i članovi prestiznih evropskih orkestara: Julija Hartig, Peđa Milosavljević, Dejan Bogdanović, Zorica Stanojević i mnogi drugi.

Camerata Academica je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim solistima visokog renomea, a pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge nastupala je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj i Holandiji i učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama: BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad-teatar Budva, a takođe je ostvarila i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Na svom repertoaru Camerata je uvek imala dela domaćih kompozitora. Orkestar sa uspehom deluje do kraja 1999. godine kada, nažalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji.

Klarinetista Andreas Otensamer sa novosadskim kamernim orkestrom na dočeku 3
Foto: Arhiva KS Svilara NS

Krajem 2007. godine na inicijativu violončeliste Marka Miletića orkestar biva obnovljen izvodeći na koncertima najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara, kao i dela domaćih kompozitora, Camerata beleži brojne uspehe nastupajući s uglednim solistima kao što su Stefan Milenković, Žerar Kose, Wendy Warner, Dejan Mlađenović, Imre Kalman, Peđa Milosavljević, Boštijan Lipovšek, Julija Hartig, Megumi Teshima i drugi.

O Camerati Novi Sad

Ansambl dobija sjajne kritike u kojima se uvek ističe lepota tona i upečatljiv izraz. “Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o Camerati naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari