buzz ayazfoto: Album Covers

Ove nedelje vam preporučujemo severnoirski rep i kiparski etno rok – Buzz’ Ayaz i Kneecap.

Buzz’ Ayaz – Buzz’ Ayaz

Podeljenost neke teritorije vrelog temperamenta i komplikovane istorije, može ponekad da doprinese umetnosti i njenom kvalitetu. Novi bend koji stiže iz Nikozije, Buzz’ Ayaz upravo potvrđuje ovo pravilo.

Podeljena na dva dela vojnom ogradom, Nikozija je glavni grad Republike Kipar i Republike Severnog Kipra, koju priznaje samo Turska. Četiri člana benda Buzz’ Ayaz dolaze sa obe strane, svedočeći o muzičkom jeziku koji probija granice i izučava običaje.

Glavni među njima, Antoni Antoniu je član benda Monsieur Doumani (svirali kod nas pre par godina) u kom se bavi etno muzikom Mediterana na nešto ozbiljniji način. U ovom bendu je ostavio folk ambicije po strani, dodao električne gitare, moćnu produkciju, ali i razne nove začine. Turski pop, grčki rebetiko, anadolska psihodelija kao i zapadnjačke rok uticaje. U takvom, urbanijem, okruženju porodio je uzbudljivu mešavina drevnog i modernog.

Kao da se Mark Sendmen rodio na Mediteranu na kom je celog života slušao Bariša Manča i baš tamo je rešio da stvori svoj kultni bend Morphine. Dijalog gitare, basa i bubnja u psihodeličnom pustinjskom roku presečen je ritualnim zavijanjima saza, zurli i buzikija.

Muzika radosti i ritma, ali i tužnih priča krvlju natopljene zemlje. Sve ono što vrlo dobro razumemo svi mi nekad davno, pre nekoliko vekova, objedinjeni pod vizantijskim i otomanskim carstvom. Bez prevoda se razumemo jer dertu i sevdahu ne treba titl. Prepozajemo ga i kad se svira kao rokenrol.

Bend je izbacio album za kultni Glitterbeat koji neguje ovakav zvuk, a svi fanovi sad već svteske atrakcije Altin Gun će svakako uživati u ovom bendu. Prva prilika za takvo uživanje u Beogradu će biti 5. oktobra kad bend stiže u klub Karmakoma. Jedna od onih stvari koju ne trebe propustiti.

PS. karte potražite na OVOM LINKU.

Kneecap – Fine Art

Muzika je univerzalni jezik – to je jedna poprilično potrošena kovanica u svetu novinarstva. Međutim, ako se pojavi ekipa klinaca koja se izražava na jeziku koji i većina njihovih sunarodnika ne razume, i postane globalni fenomen, prvo što nam pada na pamet je ta potrošena rečenica s početka.

Od demo snimaka, preko mikstejpova, albuma, pa sve do filma, tako bi ispratili priču o severnoirskom hip hop triu Kneecap. Film je od nedevano hit u svetskim bioskopima, i valjda će stići do nas. Film se zove isto kao i bend i prati doteranu i romansiranu biografiju dva brata koji su sticajem okolnosti upoznali prevodioca na irski jezik, i napravili bend u kom se izražavaju na irskom jeziku o svom svakodnevnom životu u Belfastu.

Dobro, taj život se mahom zasniva na partijanju, jurenju sojki i drogiranju, ali i grubim i političkim porukama na račun policije ali i cele Velike Britanije jer ne žele da budu njen deo. Otud se i bore na pravo svog kulturnog identiteta kao što je na primer irski jezik.

Film je ultra zabavan, jer su uspeli da upakuju jasne poruke u omladinsku komediju, a da pritom ne uguše svoj zabavljački duh. Nešto kao irske Munje ali sa malo više politike, ili kao kad bi ovdašnji Crni Cerak otkrio pank i krenuo da se bavi malo ozbiljnijim temama koje ih okružuju (ali i da zadrže one koje već rade). Ili kao kad bi Beogradski sindikat… ustvari, nema ovo mnogo veze sa njima, zaboravite.

Iako nije saundtrek samog izdanja, album Fine Art pratiće film jer je izašao iste godine i prati jači proboj benda u javnosti. Na albumu, momci zvuče zrelo, odmaknuto od svojih demo dana. Produkcija je nabudžena (Todla T), a pesme plivaju u moru žanrova koje su momci rešili da ponude. Od klasičnog hip hopa do ovog modernijeg, od EDM i klupskog zvuka poput 2-stepa i garaž hausa, pa sve do pank energije koja tera na šutke u publici.

Godinama unazad irska scena raste a predstavnici njihovih patriotskih misli ulaze u sam „crem de la creme“ alternativnog sveta, pa su mnogi već podržali svojim prisutvom bend Kneecap saradnjom u pesmama. Ističe se Grijan Četen, pevač grupe Fontaines DC u pesmi „Better Way To Live“

Momci su uspeli da na irskom jeziku (i poneki pesmama na engleskom) pre svega energijom, stavom i pozom zaintrigiraju ceo svet, a svoje sunarodnike nateraju da ponešto novo i nauče o sebi i prostoru na kom žive i kulturnom identitetu. A što se tiče poruke, kao što reče outro jedne pesme u vidu radijskih vesti, kad je britanska javnost napala bend što vizual koji prati reklamu njihove turneje je zapaljeni policijski kombi, momci su odgovorili da je to samo fina umetnsot, iliti fine art.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari