Ovogodišnji novosadski Salon knjiga, koji će biti održan od 4. do 9. marta na Novosadskom sajmu, promovisaće nova izdanja beletristike, popularne i naučne literature, priručnika, udžbenika i ostalih izdanja, kao i štampane medije iz Srbije i susednih zemalja, sa osnovnim ciljem da knjigu kao jedinstveni kulturni kapital približi širokoj publici.

 Salon knjiga afirmiše i susrete pisaca i publike na književnoj manifestaciji „Dani Laze Kostića“, a biće dodeljena i tradicionalna nagrada „Laza Kostić“. Žiri za dodelu nagrade (Nenad Šaponja – predsednik, dr Zoran Đerić, Đorđe Pisarev i Kata Gostić) uvrstio je u širi izbor dela devetoro autora.

U užem izboru su knjige „Nastaviće se ..“ Ilije Bakića, „Magnolija nam cveta itd“ „Radmile Lazić, „Quatro stagioni“ slobodana Tišme i „Kaprici i duže priče“.Gordana Ćirjanić. Nagradu bi mogli da dobiju i Ana Ristović za „P.S.“, Slobodan Tišma i Gordana Ćirjanić . Ime dobitnika biće saopšteno 2. marta na konferenciji za novinare povodom Salona knjiga, Izložbe umetnosti „Art Expo“ i Izložbe „Ambijenta“ na Novosadskom sajmu. Dobitnik će primiti diplomu i novčani iznos od 2.000 evra.

Glavni gost Salona biće ruski pisac Vladimir Vojnovič čija je trilogija o vojniku Ivanu Čonkinu objavljena prošle godine u izdanju izdavačke kuće „Agora“. Neverovatan uspeh romana „Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina – Neprikosnoveno lice“ i njegovog nastavka „Pretendent na presto“ koji prate avanture „sovjetskog Švejka“, vojnika Ivana Čonkina doneo je svetsku slavu kako Vojnoviču, tako i samom junaku. Vojnovič je pre tri godine napisao i treći nastavak „Raseljeno lice“.

U isto vreme će na Novosadskom sajmu biti održana i izložba umetnosti „Art ekspo“. Kuriozitet ovogodišnjeg „Art ekspa“ biće tematska izložba „Joko Ono – Džon Lenon – Tito – jedna konceptualna akcija“, koja će biti postavljena u Kongresnom centru, a druga značajna izložba biće priređena na štandu poznate beogradske galerije „Radionica duše“, na čijem će izložbenom prostoru biti izloženo više od 20 dela nedavno preminule slikarke Olje Ivanjiciki. Tokom Izložbe „Art ekspo“ Novosadski sajam biće domaćin značajnog međunarodnog simpozijuma „Umetnost na kraju decenije – centralnoevropske destinacije: podunavske zemlje“. Za izuzetne domete u umetničkom izrazu, dvanaesti put će biti dodeljena nagrada „Sava Šumanović“.

 

Prvi „Evropski fejsbuk pesnički festival“

U organizaciji Banatskog kulturnog centra, u okviru Salona knjiga u Novom Sadu, biće održan Prvi „Evropski fejsbuk pesnički festival“, na kome će se predstaviti pesnici amateri okupljeni preko svetske društvene mreže „Facebook“.

Neki ljudi govore da je pojava interneta učinila lepu pisanu reč, i literaturu uopšte, manje zanimljivom i manje vrednom. Cilj festivala je da pokaže da je internet, a pogotovo fejsbuk izvanredno sredstvo za prezentaciju, popularizacviju i afirmaciju književne, umetničke i uopšte kulturološke prakse kako na prostoru Vojvodine, Republike Srbije, tako i zemlja regiona, Evrope i čitavog sveta.

Festival će trajati 5., 6. i 7. marta, a učestvovaće oko stotinu pesnika iz više evropskih zemalja odabranih preko konkursa koji je postavljen na stranici Banatskog kulturnog centra na fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari