knjigaKnjiga Odgovori, foto: Danas.rs

Knjiga antalogija pesama “Odgovori“ čiji su autori deca negde na prelazu između detinjstva i odrastanja okupljeni u neformalnoj grupi“Zduhači“ sadrži pesme mladih pesnika.

Knjiga pesama “Odgovori”, biće predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu u četvrtak. Reč je o antologiji pesama mladih pesnika koji žive u zemljama bivše Jugoslavije, svi su sličnog uzrasta i imaju već bogate stvaralačke biografije.
Mladi autori su već osvojali nagrade, već su uspešni u mnogim oblastima ali ono što njih čini posebnim, oni su izvaredni pesnici.
U pesmama mladih autora možemo da prepoznamo mnogo zajedničkih tema, motiva, kao što su detinjstvo i odrastanje, škola i knjiga, pesma i igra, ljubav i drugarstvo.
Milorad Đošić, izdavač srpskog kulturnog centra Ćirilica, objasnio je kako je došlo do saradnje udruženja Ćirilica i grupe Zduhači.
“Na ideju o knjizi nisam došao u srpskom kulturnom centru Ćirilica, već kada je na jednoj, da kažemo prezentaciji pesnika od Slovenije do Srbije došla devojčica koja je trebalo da recituje svoje pesme. Sticajem okolnosti, nekako se to provuklo da ona nije recitovala, i jako se naljutila. Ona se zove Anastazija Stojadinović. Pozvao sam je da se vrati i rekao organizatorki da pusti devojčicu da recituje. I ona je recitovala dve njene pesme. Posle toga rekla mi je da ima jednu grupu mladih pesnika koju čini njih 10 iz raznih krajeva stare Jugoslavije, da se oni zovu “Zduhači“. I onda sam ja došao na ideju da skupim tu grupu i da ih dovedem na Beogradski sajam knjiga gde bi oni predstavili svoje peseme. Proširili smo svoju ideju, pa smo objavili knjigu koju su oni pripremali, oni su izabrali pesme i sve je to bilo pod vodstvom te devojčice, koja je sada prvi razred srednje škole. Oni će biti gosti ovde na sajmu knjiga u četvrtak u sali Jovan Jovanović Zmaj u 18h”, rekao je Đošić za Danas.

 

Ono što se posebno ističe u njihovim pesmama su iskrenost, otvorenost, duhovitost ali modernost u izrazu.
Svako dete u ovoj zbirci pesama ima neki svoj motiv. Danilo Zarić u svojoj pesmi ističe (“Jer za naš mozak, knjiga je hrana“),(Na srcu mi žig ljubavi roditelja, ali ja ne ličim na njih) stih su pesme Inge Laćarac, stih Milice Nikoletić glasi (“Postanite veliki ljudi, ali u sebi budite djete“). Posebnu draž u ovoj zbirci pesama nam donosi dečak iz Skoplja, Maksim Taneski.
Velike misaone domete u pesmama možemo videti kod ovih mladih umetnika, pogotovo kod Inge Laćarac, koja se predstavila pesmom o životu i smrti. U svetu u kojem živimo, opasnom svetu punh ratova treba istaći ovako malе-velike ljude koje svojim pesmama, pune ljubavi, ljubavi prema detinjstvu, a pre svega životu odupiru tom svetu i da i dalje ima topline u deci.

 

„Kulturni centar Ćirilica postoji još od 2017. godine, a zadnje dve knjige su nam dečja poezija. Zduhače ćemo sada promovisati, a izdali smo i knjugu “Deco verujte“, Danila Zarića koji je takođe ušao u grupu “Zduhači“. To je jedan dečko iz Ivanjice, koji ima posebne potrebe i piše fantastične pesme. Njegovu knjigu smo preveli na ruski i jermenski takođe, a u Rusiji smo dobili nagradu za popularizaciju dečije poezije pre jedno 20 dana. I z kraj samo da kažem lako je biti stariji pesnik, ali teško je biti dete pesnik, a to “Zduhači“ lepo rade i ja se nadam da ćemo nastaviti lepu saradnju”, rekao je Đošić na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari