(FOTO) Knjiga „Poštovanje“ Biljane Cincarević: Lično, životno iskustvo umetnice 1Foto: Miloš Lužanin

„Pisanje je kao fino klesanje mermerne skulpture koje transcedentalno iskustvo pretvara u reči“, kaže slikarka i konceptualna umetnica Biljana Cincarević, koja je upravo objavila knjigu i monografiju „Poštovanje“ u izdanju Službenog Glasnika.

Knjiga se već može naći u svim knjižarama većih gradova Srbije, a promocija je zakazana za utorak 18. juna u 19 časova u Knjižari Geca Kon, (Knez Mihailova 2)

Pored Biljane Cincarević o knjizi „Poštovanje“ na promociji će govoriti književni i likovni umetnik Božidar Mandić i književni kritičar Petar V. Arbutina.

Veoma neobična pisana monografija „Poštovanje“ predstavlja lično životno iskustvo umetnice Biljane Cincarević kroz njena traganja za umetničkim i duhovnim spoznajama.

Povodom izdavanja knjige, Biljana Cincarević je rekla da je njeno pisanje trajalo tri i po godine i da je taj proces na neki način doživela slično likovnoj disciplini.

’’Ovu knjigu sam pisala 3,5 godine. Pisanje sam doživljavala kao fino klesanje mermerne skulpture. Svaku moju misao, duboki osećaj i transcedentalno neopisivo iskustvo je trebalo pretočiti u reči. Iskustva i inspiracije koja sam stekla iz područja u koja sam zalazila na svojim potragama za duhovnim i umetničkim spoznajama, su slabo prohodna, nemapirana i skrivena. Te je utoliko dragocenije kada ih oblikujete u umetnost i predstavite svetu. Na opšte dobro“, konstatovala je Biljana Cincarević, dodajući neke od odlika svog stvaralaštva.

„Moja umetnost je duhovna. Moja umetnost je ritualna. Obnavlja saveze sa Duhom Prirode i zdravim, plemenitim i čestitim Precima. Moja umetnost moli Božansko za izbavljenje i isceljenje. Moja umetnost tumači i tka skrivene simbole. Radi očuvanja organske prirode i predačke tradicije. Za ovo i buduća pokoljenja. Daočuvamo identitet i svetlost duše“, navela je Biljana Cincarević

(FOTO) Knjiga „Poštovanje“ Biljane Cincarević: Lično, životno iskustvo umetnice 2
Foto: Biljana Cincarević

„Kada je u trećem razredu napustila Srednju ekonomsku školu i upisala Fakultet primenjenih umetnosti, srpska ekonomija i nije toliko izgubila, koliko je srpsko slikarstvo dobilo. A srpsko slikarstvo je, ako se slažete, u svojim prvim redovima uvek imalo neke odvažne i neustrašive žene, realizovane, oplemenjene i dobro „naoružane“, koje bi, rame uz rame sa svojim muškim kolegama, prkosile zastarelim društvenim normama i unosile nešto novo i sveže među nas, a u nastojanju da prevaziđu vreme i prostor u kome žive i stvaraju pokušavale da razmišljaju na jedan univerzalan način, jednostavan i konstruktivan, gde su priroda i stvarni život najbolji učitelji”, naveo je Petar Miučin o slikarstvu Biljane Cincarević i njenoj poziciji na ovoj sceni.

Biljana Cincarević. (1975), magistrirala je 2014. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti FPU u Beogradu u oblasti zidnih slikarskih tehnika.

U svom likovnom izrazu bliska je modernom realizmu, gde istražuje prirodu žene od erotskog do duhovnog, dajući doprinos feminističkoj umetnosti kao i doprinos u istraživanju i obnavljanju sakralnog u umetnosti.

U konceptualnom radu i performansu obnavlja savezništvo sa Duhom Prirode kroz redigovane ritualne obrede nasleđene iz predačkih tradicija.

Ritualni elementi čine osnovu njenih performansa, kroz koje istražuje i preispituje arhetipe, jer govori da vreme u kojem živimo briše identitete, te smatra neophodnim da pažnju usmerimo na korene i arhetipe.

Široko i neformalno obrazovanje je stekla proučavajući duhovne filozofije kao i ritualne tradicije plemenskih naroda koje je posećivala na raznim kontinentima. Njeno višegodišnje proučavanje Biblije uporedo sa studijama slikarstva je utkano u njenom konceptualnom radu i u novijem slikarskom ciklusu, gde traga za uzvišenim i čovekovim rastom.

Njujorška art-scena uvrstila ju je među sto umetnika za 2013. godinu u knjizi The New Collectors Book.

Učestvovala je u javnim debatama i na tribinama o ljudskim i ženskim pravima, ekologiji i socijalnoj politici.

Pored mnogih značajnih samostalnih izložbi u zemlji, održala je 2013. govore studentima na Univerzitety Masačusets u Bostonu i Sabanči, Univerzitety u Istanbulu, kao i samostalne izložbe u galerijama ovih univerziteta.

Zagovara ekološke akcije, kao i zaštitu tradicionalnih vrednosti i zdravih stilova života.

(FOTO) Knjiga „Poštovanje“ Biljane Cincarević: Lično, životno iskustvo umetnice 3
Foto Biljana Cicarević

Osnovala je udruženje građana DOBRO 2014. godine, u svrhu razvoja siromašnog sela Žarevo u opštini Brus.
Članica je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije (ULUPUDS) od 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari