Knjige i znanje kao alati za razumevanje prošlosti 1Foto:Z.NIkolić

U bibloteci „Stefan Prvovenačani” u Kraljevu , danas je predstavljena monografija „Vek i po biblioteke u Kraljevu“.

Monografija je delo grupe autora nastalo povodom obeležavanja 150-te godišnjice biblioteke u Kraljevu, što je nizom manifestacija obeleženo tokom predhodne 2018 godine.

Već u uvodu ove monografije ističe se diskontinuitet u postojanju i delovanju biblioteke kao institucije na prostorima Kraljeva i okoline ali i neupitna veza sa srednjovekovnim manastirskim bibliotekama obližnje Žiče i Studenice.

No, diskontinuitet nije naše odličje samo u oblasti bibliotekarstva, već i u postojanju mnogih  drugih, institucija i ustanova. On, diskontinuitet je karakteristika čak i za postojanje države kao institucije na ovim prostorima.

Kao godina nastajanja institucionalno postavljene veze knjiga-čitalaštvo u Kraljevu, nekadašnjem Karanovcu, uzima se vreme srpskog građanskog preporoda (1848-1878) kada je , po preporuci ondašnjeg Ministarstva prosvete od 7.decembra 1868 godine zatražilo ondašnjim načelstvima da se u cilju širenja „i nužnih u narodu znanja“otvaraju čitaonice.

A te prve čitaonice čulo se na današnjoj konfrenciji za štampu su u Kraljevu bile u tri kafane .Iz dokumenata se vidi da je kasnije 1873 godine Ministarstvo prosvete tažilo saglasnost ondašnjeg ministra unutrašnjih dela na „Pravila Društva karanovačke čitaonice“ što se može uzeti kao prvi dokument iz novijeg doba koji svedoči o institucionalnom organizovanju bibliotečke delatnosti.

Taj diskontinuitet institucionalnog delovanja bibliotekarstva u Kraljevu je , manje više , karakterističan za period sve do posle drugog svetskog rata . Potonji period je moguće istražiti na bazi obilja sačuvanih dokumenata, a autori danas predstavljene monografije su se opredlili da taj period bibliotekarske delatnosti u Kraljevu predstave kroz priče o o ljudima koji su , na svoj način , obeležili određeni vremenski period u bibliotekarstvu grada na Ibru.

Takav pristup doprinosi čitljivosti ove monografije čije je izdavanje podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Na današnjem susretu sa predstavnicima medija najavljeno je , za početak aprila, predstavljanje Zbornika radova „Biblioteke u kulturnom životu Srbije“ u kome je urednica Katarina Jablanović , prikupila i obradila radove prezentovane na istoimenom stručnom skupu održanom u Kraljevu ,početkom oktobra 2018 godine.

I ovaj Zbornik je ugledao svetlost dana zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja i grada Kraljeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari